Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul Comitet Comun de Monitorizare al Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania - Bulgaria 2007-2013

Marti, 15 aprilie 2008 la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Locuintelor a avut loc prima sedintă a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.

La reuniunea au participat Anna HORVÁTH, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Locuintelor, precum si omologul din Bulgaria, Iskra MIHAYLOVA, ministru adjunct în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale si Lucrărilor Publice. Din partea Comisiei Europene, a fost prezentă la eveniment Nathalie VERSCHELDE, DG Regio.

„Programul Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013 a fost elaborat în comun de către reprezentantii celor două state partenere. Această cooperare doresc să o transferăm acum în cadrul Comitetului Comun de Monitorizare, forul bilateral cu cel mai important rol strategic în implementarea programului. Sper că acest comitet de monitorizare va fi unul activ, care va veghea la bunul mers al programului, la mobilizarea potentialilor beneficiari, astfel încât se vor crea parteneriate si dezvolta proiecte finantabile prin programul nostru.” a declarat doamna Anna HORVÁTH.

În cadrul primei întâlniri, au fost aprobate regulile de functionare ale Comitetului Comun de Monitorizare, planul de comunicare aferent programului, planul multi-anual de evaluare, primul raport anual de implementare (aferent anului 2007), precum si strategia de asistentă tehnică.

Regulamentul de organizare si functionare al Comitetului cuprinde prevederi referitoare la atributiile acestui organism, drepturile si obligatiile membrilor, procesul decizional, codul de conduită si alte elemente necesare unei bune functionări a Comitetului Comun de Monitorizare.

Planul de comunicare contine strategia si masurile de informare si promovare a programului România-Bulgaria, bugetul indicativ pentru cei sapte ani de programare, organismele reponsabile de implementarea acestor măsuri, precum si indicatorii si criteriile de evaluare a impactului activitătilor de comunicare asupra grupurilor tintă.

Planul multianual de evaluare este un document strategic ce descrie tipurile de evaluări la care va fi supus programul si o detaliere a responsabilitătilor privind activitatea de evaluare a programului.

Primul raport anual de implementare, cel aferent anului 2007, este un document solicitat prin regulamentele instrumentelor structurale tuturor programelor finantate din acestea, pentru fiecare an de implementare. Întrucât programul a fost adoptat de către Comisia Europeană la mijlocul lunii decembrie, raportul cuprinde în special prevederi generale privind procesul de programare, alocările financiare pe axe prioritare, precum si activitătile de informare si publicitate finantate din diverse surse care au promovat programul.

Strategia de asistentă tehnică cuprinde, pe de o parte, strategia multianuală – document-cadru continând beneficiarii, activitătile si cheltuielile eligibile, precum si principiile si regulile pentru construirea bugetelor anuale aferente fiecărui beneficiar de asistentă tehnică, iar pe de altă parte, strategia anuală aferentă anului 2008.

Conform regulamentelor Comisiei Europene, Comitetul are rolul de a superviza Programul si de a răspunde de adaptarea strategică a acestuia. Astfel, Comitetul Comun de Monitorizare trebuie să asigure calitatea si eficacitatea implementării programului si a proiectelor din cadrul lui. Comitetul este alcătuit din reprezentanti la nivel national, regional si local ai celor două state.

Presedintia Comitetului Comun de Monitorizare va fi împărtită între cele două state membre, anul acesta fiind asigurată de România. Comitetul se va întâlni în general de doua ori pe an si va fi asistat de către Secretariatul Tehnic Comun
Sursa: MDLPL

Vizualizări: 115