Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia a propus alocarea a 9,2 miliarde euro pentru Programul Europa Digitală

Centrul Comun de Cercetare(Joint Research Centre) al Comisiei Europene a lansat cel mai recent raport al său, „Natura schimbătoare a muncii și a competențelor în era digitală”.

Raportul oferă o analiză bazată pe dovezi a impactului tehnologiei pe piețele forței de muncă și a necesității de a adapta politicile educaționale pentru a stimula abilitățile digitale.

Tibor Navracsics, comisar pentru educație, tineret, cultură și sport, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare, a declarat: „Cerințele de muncă și de competențe evoluează rapid ca urmare a progresului tehnologic, creând provocări politice presante pentru UE. Raportul contribuie la informarea inițiativelor importante pe care le-am lansat în ultimii cinci ani, cum ar fi Planul de acțiune pentru educația digitală și Spațiul european al educației".

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, abilități și mobilitatea forței de muncă a adăugat: „Tehnologia schimbă piețele muncii prin crearea de noi forme de muncă. Informații despre modul în care acest lucru va afecta lucrătorii sunt cruciale pentru a vă asigura că lucrătorii sunt dotați cu abilitățile potrivite, pe de o parte, și continue să fie protejați pe de altă parte. […] Trebuie să continuăm să ne bazăm pe aceste realizări pentru a ne asigura că politicile noastre de muncă și sociale sunt adecvate scopului pe piața muncii din secolul XXI. "

UE răspunde provocării prin acordarea de prioritate educației și dimensiunii sociale a Europei, așa cum este reflectată, printre altele, de Pilonul European de Drept Social, care a fost proclamat în noiembrie 2017 de Parlamentul European, de Consiliu și de Comisie. În 2018, Comisia a lansat propriul Plan de acțiune pentru educație digitală, o parte cheie a Spațiului European de Educație. De asemenea, UE a elaborat inițiative concrete care ajută oamenii să prospere într-o lume digitală, inclusiv Agenda competențelor pentru Europa, noile norme ale UE privind condițiile de muncă transparente și previzibile și o recomandare a Consiliului privind accesul la protecția socială.

Ca parte a viitorului buget pe termen lung al UE (2021-2027), Comisia a propus alocarea a 9,2 miliarde euro pentru Programul Europa Digitală pentru a răspunde provocărilor digitale care apar.

  • Obiectivul este de a utiliza 9,2 miliarde euro pentru alinierea următorului buget pe termen lung al UE la provocări digitale;
  • Propunerea se concentrează pe consolidarea capacităților Europei în domeniul calculului performant, al inteligenței artificiale și al securității cibernetice;
  • Comisia propune ca mai multe instrumente să contribuie la soluționarea decalajului de competențe digitale cu care se confruntă Europa;
  • Aceste instrumente vor ajuta la susținerea abilităților digitale de bază și avansate.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 474