Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premiul Orizont pentru inovație socială: 1,5 milioane euro pentru cele trei proiecte câștigătoare

Comisia Europeană a acordat 1,5 milioane de euro pentru trei proiecte inovatoare menite să îmbunătățească viața vârstnicilor cu probleme de mobilitate. Proiectele câștigătoare vor fi finanțate în cadrul Programului de Cercetare și Inovare al UE, Orizont 2020.

Premiul maxim de 1 milion de euro a fost pentru compania daneză Walk With Path pentru dezvoltarea unui accesoriu de încălțăminte numit Path Finder, care ajută oamenii cu un mers nesigur și neregulat. Celelalte două premii acordate, în valoare de 250.000 de euro fiecare, au fost acordate companiei elvețiene MyoSwiss, inventatorul „mușchilor purtabili” și municipalității din Toulouse (Franța) pentru proiectul său Mob4Seniors, care a pus în aplicare o schemă care are ca scop creșterea participării vârstnicilor la activitățile comunitare.

Comisarul Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, care a înmânat premiile la Zilele europene de cercetare și inovare de la Bruxelles, a lansat concursul de premiere în 2017 în cadrul conferinței „Deschiderea către o eră a inovării sociale” la Lisabona. Comisia a căutat soluții „replicabile” și scalabile care să promoveze creativitatea la nivel local. Un juriu format din experți independenți a selectat proiectele câștigătoare dintre 10 finaliști.

Informații despre proiectele câștigătoare

Path Finder este un dispozitiv cu mâini libere și automat, care se bazează pe indicii vizuale create cu ajutorul laserelor. Este util în special pentru persoanele cu boli neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, care suferă în mod obișnuit de înghețarea mersului (FoG). FoG este atunci când o persoană se simte ca și cum picioarele lor sunt brusc înghețate la sol în timp ce încearcă să facă un pas.

MyoSuit este un dispozitiv ușor asemănător îmbrăcămintei care combină robotica cu textilele funcționale. Cu ajutorul algoritmilor, detectează tiparele de mișcare ale utilizatorului și oferă sprijin optim membrelor inferioare pentru activități din viața de zi cu zi, cum ar fi mersul, urcarea scărilor și transferurile în poziții de șezut.

Mob4Seniors a dezvoltat MonToulouse Senior, un card inteligent care oferă acces facil, gratuit sau la prețuri reduse, la o gamă largă de servicii culturale, de agrement, digitale, sportive și sociale pentru persoanele în vârstă din Toulouse și din zonele rurale din jur. Un exemplu este Allô Seniors, un serviciu care oferă sprijin fizic rezidenților mai în vârstă din Toulouse pentru a se deplasa prin oraș.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 279