Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE i-a raspuns lui Catalin Nechifor legat de stadiul absorbtiei fondurilor structurale

Comisia Europeană a răspuns joi la întrebarea eurodeputatului Cătălin Nechifor legata de stadiul actual al absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune. Nechifor este membru al Comisiei de buget a Parlamentului European.

"Comisia nu se aşteaptă să fie efectuate plăti intermediare semnificative pentru perioada de programare 2007-2013 în anii 2007 sau 2008. Cu toate acestea, se efectuează plăti în avans către toate statele membre în anii 2007, 2008 si, în unele cazuri, chiar în 2009. În plus, se efectuează în continuare plăti semnificative pentru programele din perioada de programare 2000-2006", se menţionează în răspunsul dat din partea CE de către comisarul european pentru politică regională, Danuta Hubner.

În motivaţia răspunsului se precizează că:

  • în ce priveste Comisia, statul membru trebuie să trimită acesteia un raport în care descrie sistemele de management si control în vigoare, prevăzute pentru a asigura o monitorizare corectă a tuturor cheltuielilor. Aceasta este o obligatie de natură reglementară si nu poate avea loc nicio rambursare înainte ca raportul să fie trimis la Comisie si aprobat, ceea ce încă nu e cazul, pentru multe state membre.
  • în ce priveste statul membru, instituirea unui program implică mai multe etape la care nu se poate renunta. Trebuie să fie instituite comitete de monitorizare, proiectele trebuie să fie examinate si selectate (în conformitate cu criterii de eligibilitate si selectie prestabilite adoptate de comitetele de monitorizare). Odată ce se identifică proiectele, contractantii pentru executarea lucrărilor trebuie să fie selectati, adesea prin proceduri îndelungate de achizitii publice. Este normal ca proiectele de infrastructură să aibă nevoie chiar si de doi ani înainte ca orice cheltuială autorizată să fie declarată la Comisie.

Potrivit Comisiei Europene, "este necesar un anumit interval de timp pentru ca realizările si rezultatele programelor Politicii de coeziune să fie furnizate si apoi raportate. Primele rapoarte anuale de implementare din perioada 2007-2013 sunt solicitate pentru jumătatea anului 2008. În aceste rapoarte, se asteaptă ca statele membre să ofere informatii cu privire la contributia programelor operationale la implementarea propriilor programe nationale de reformă. Sunt asteptate doar raportări ale realizărilor initiale, în timp ce rezultatele mai substantiale vor avea nevoie de timp pentru a iesi la iveală".
Sursa: PSD

Vizualizări: 79