Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiecte de peste 50 milioane de euro pentru tramvaie noi și modernizarea străzii Calea Bogdănești din Timișoara

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat, pe 2 octombrie 2019, două noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de 51,82 milioane de lei, cu o valoare a finanțării nerambursabile de 28,87 milioane euro.

Cele două proiecte asigură finanțarea pentru reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea străzii Calea Bogdăneștilor, respectiv pentru încă 7 tramvaie noi și moderne.

  1. „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseu 5, Calea Bogdănștilor”

Proiectul prevede amenajarea străzii de la intersecția cu Bulevardul Cetății și până la bucla de întoarcere din carterul Ronaț. Linia de tramvai va fi dublă, va fi amplasată pe mijlocul șoselei i încadrată de spații cu arbori. Prin proiect se vor reabilita 2,25 km de linie dublă, plus 0,45 km – zona buclei de întoarcere, rezultând astfel, în total, 4,95 km cale de rulare modernizată.

Infrastructura rutieră va fi reconfigurată: partea carosabilă va fi lărgită la patru benzi de circulație, câte două pe sens. Pe Calea Bogdănești se vor amenaja trotuare și piste pentru biciclete pe ambele sensuri. Proiectul prevede reabilitarea a 7 stații de transport public pe traseu respectiv. Se vor amenaja peste 9.500 de spații verzi, din care aproximativ 8.500 mp spații verzi noi create. Se va implementa un nou sistem de alimentare cu energie electrică în zonă.

Valoarea totală a acestui proiect este de 148.851.248,45 lei, finanțarea nerambursabilă fiind de 89.655.146,06 lei. Perioada de implementare este de 36 de luni.

  1. „Înnoirea flotei de tramvaie – etapa 2”

Cel de-al doilea proiect reprezintă cea de-a doua etapă a investiției privind înnoirea flotei de tramvaie din Timișoara. Prima etapă – achiziția altor 7 tramvaie noi a fost contractată în iulie 2019. Proiectul prevede achiziția a 7 tramvaie cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Noile vehicule vor fi dotate cu echipamente moderne.

Investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv în municipiul Timișoara.

Valoarea totală a noului proiect este de 96.378.403,45 lei, din care 46.971.966,32 lei finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 43 de luni.

Sursa: ADR Vest

Vizualizări: 282