Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

16 autobuze electrice, 28 de stații pentru călători și alte investiții moderne în Aiud cu ajutorul fondurilor Regio

Un nou proiect REGIO a fost semnat la sediul ADR Centru, pentru reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, pe baza planurilor de mobilitate urbană durabilă.

Contractul de finanțare are o valoare totală de peste 10 milioane euro, ce vor fi destinați proiectului „Transport public ecologic în municipiul Aiud”, prin care municipalitatea va atrage circa 8,85 milioane euro din cadrul Programului Regio 2014-2020, în vederea realizării unor investiții extrem de importante, între care se numără:

  • achiziția a 16 autobuze electrice,
  • crearea unui depou ultramodern pentru vehicule urbane,
  • modernizarea a 28 de stații pentru călători,
  • achiziționarea a 50 de biciclete pentru „bike sharing”,
  • reabilitarea unor străzi,
  • crearea de spații pietonale și construirea de noi piste de biciclete în oraș.

Finanțarea pentru acest proiect este acordată în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, respectiv pe Prioritatea de Investiții care urmărește promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare.

Obiectivul general al proiectului este de a crește mobilitatea urbană, astfel încât să se bazeze pe utilizarea transportului public auto de călători, îmbunătățit și nepoluant, care să ducă la reducerea numărului de deplasări cu autoturismele proprietate personală. Aceste aspecte sunt cuprinse în cadrul Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru UAT municipiul Aiud, care își propune să dezvolte și să modernizeze infrastructura necesară pentru un serviciu de transport public auto de călători durabil, atractiv și eficient.

Îndeplinirea obiectivului proiectului va conduce la reducerea semnificativă a gazelor cu efect de seră generate de transportul rutier atât public, în mod direct, cât și a celor generate de transportul rutier cu mașina personală, fie prin creșterea numărului de persoane care vor opta pentru transportul public de călători sau pentru un autoturism electric, fie prin creșterea numărului de utilizatori care vor opta pentru mersul cu bicicleta sau pe jos. Valoarea totală a proiectului este de 48.238.312,37 lei (peste 10,5 milioane euro), din care 40.482.594,38 lei (aproape 8,85 milioane euro) fiind fonduri nerambursabile, adică 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, restul provenind din contribuția beneficiarului. Data limită estimată pentru finalizarea proiectului este ultima zi a anului 2021. Detalii privind obiectivele acestui proiect și activitățile desfășurate se regăsesc în Fișa asociată prezentului material de presă.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 173