Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ajutor european de aproape 25 de milioane euro sub formă de asistență bugetară pentru Republica Moldova

Comisia Europeană a aprobat joi, 31 octombrie, plata unei sume de aproape 25 de milioane euro sub formă de asistență bugetară pentru Republica Moldova, pentru a ajuta guvernul acestei țări să realizeze reforme esențiale în domeniile poliției, combaterii corupției și a spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale, care vor aduce beneficii cetățenilor acestei țări.

Această nouă plată urmează celor două plăți aferente sprijinului bugetar efectuate în iulie (14,54 milioane euro) și la 18 octombrie (14,35 milioane euro), primei tranșe a asistenței macrofinanciare, anunțată recent (30 de milioane euro), Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, desfășurat la 30 septembrie, și vizitei efectuate de Înaltul reprezentant/vicepreședintele Mogherini la 3 octombrie.

Comisia și-a reluat în iulie sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, după ce a suspendat aceste plăți timp de aproape doi ani din cauza deteriorării situației statului de drept din această țară. În urma schimbării de guvern care a avut loc în luna iunie, autoritățile Republicii Moldova au lansat un proces de reforme structurale semnificative și substanțiale, proces care a permis UE să își reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară către Republica Moldova.

De la ultima plată aferentă sprijinului bugetar, guvernul Republicii Moldova a continuat punerea în aplicare a programului de reforme în cadrul Acordului de asociere UE-Republica Moldova.

Această sumă de 24,85 milioane euro corespunde plăților aferente sprijinului bugetar din cadrul următoarelor două programe:

  • Sprijin pentru reforma poliției în Republica Moldova: cu sprijinul UE, poliția Republicii Moldova și-a putut moderniza și profesionaliza și mai mult structurile. Proporția totală a femeilor din cadrul forțelor de poliție a crescut la 17,6 % (de la 14 % în 2014). Au fost puse în aplicare cu succes cinci proiecte-pilot din domeniul poliției de proximitate în toate cele cinci sectoare polițienești (Anenii Noi, Buiucani, Cahul, Comrat și Sîngerei). În plus, poliția Republicii Moldova a consolidat capacitățile de reacție rapidă ale echipelor sale de intervenție la apelurile de urgență, reducând considerabil durata medie de intervenție. În cadrul poliției a fost înființată o nouă unitate anticorupție, care s-a remarcat prin dinamismul cu care a furnizat cursuri de formare în întreaga țară pentru a promova și a pune în practică în mod activ principiile toleranței zero față de corupție.
  • ENPARD Moldova – Sprijin pentru agricultură și dezvoltare rurală: datorită acestui sprijin din partea UE, Republica Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar, sprijinind investițiile agricole și formarea de grupuri de producători și ajutând unitățile agroalimentare să realizeze schimburi comerciale cu UE. De asemenea, sprijinul UE i-a ajutat pe producătorii agricoli să respecte standardele de calitate internaționale și ale UE în materie de siguranță alimentară. Programul UE a sprijinit și inițiative din domeniul dezvoltării rurale lansate la nivel local de grupuri de acțiune locală pentru a revitaliza zonele rurale.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 69