Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Fondurilor Europene: Până la finalul lunii martie 2020, vom finaliza propunerea privind viitoarele Programe Operaționale

În cadrul celei de-a 5-a reuniune a Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat (CCMAP), principalele teme abordate au fost legate de stadiul actual de implementare și de evaluările Acordului de Parteneriat și a Programelor Operaționale 2014-2020, dar și de viitorul Politicii de Coeziune, respectiv despre perspectivele 2021-2027.

Obiectivul nostru pentru perioada de programare 2021 – 2027 este să asigurăm un sistem al managementului fondurilor europene cât mai suplu, cât mai simplu și cât mai predictibil, pentru a răspunde dezideratului beneficiarului de fonduri europene. Trebuie să avem în vedere, totodată, o schimbare de paradigmă în privința alocării resursei financiare viitoare și să o chibzuim cât putem de bine”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș.

Ministrul Boloș a făcut declarații și cu privire la importanța resursei umane pentru viitor, în contextul nevoii reducerii sărăciei și riscului de abandon școlar: „Îi asigur pe partenerii noștri de la Comisia Europeană că suntem perfect conștienți că resursa umană înseamnă viitorul UE și, implicit, al României. Avem în vedere cel puțin două direcții în acest sens – găsirea unei modalități de a continua ciclul educațional și integrarea acestuia în cel de business, de antreprenoriat, precum și integrarea socială a beneficiarilor. Dincolo de îndeplinirea unor indicatori, trebuie să privim mai mult la impactul concret al măsurilor de finanțare propuse”.

Autoritățile române trebuie să trimită până la finalul acestui an un raport cu privire la toate cheltuielile realizate - Comisia Europeană

Conform comunicatului oficial, Comisia Europeană a apreciat rezultalele României în ceea ce privește rata de contractare, care, pentru anumite Programe Operaționale depășește 100%. Reprezentanții CE au semnalat importanța transmiterii de către autoritățile române, până la finalul acestui an, a tuturor cheltuielilor realizate. Au atras atenția asupra nevoii intensificării eforturilor în privința anumitor axe prioritare cu ținte atinse la un nivel mai redus.

În cadrul Comitetului de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat, au fost prezentate și progresele realizate în ultimul an în domeniul fondurilor europene din perspectiva comunicării Programelor Operaționale și instituționale.

Descarcă Stadiul implementării Acordului de Parteneriat și Programelor Operaționale 2014-2020

Perspectivele 2021 – 2027

Propunerile privind noile Programe Operaționale vor fi finalizate până la sfârșitului primului trimestru din 2020 - Ministrul Fondurilor Europene

Astfel vom putea ca, imediat după aprobarea regulamentului financiar al Comisiei Europene, să avem deja conturată o primă propunere privind Programele viitoare și să creăm premisele unui start pozitiv, cu sprijinul Comisiei Europene”.

Conform comunicatului, în ceea ce privește viitoarea perioadă de programare, România urmărește să construiască proiecte predefinite pentru reducerea discrepanțelor de dezvoltare, printr-un dialog îmbunătățit cu autoritățile locale, care trebuie sprijinite mai mult în creionarea proiectelor.

Reprezentanții MFE au informat că au fost create 5 grupuri de lucru pentru fiecare obiectiv tematic viitor (O Europă mai inteligentă, O Europă mai conectată, O Europă mai verde, O Europă mai apropiată de cetățenii săi și O Europă mai socială) și că a fost demarat inclusiv procesul de consultare și colaborare cu ministerele de linie.

Conform comunicatului, concluzia generală a reuniunii a fost aceea că România se menține în media europeană în ceea ce privește stadiul implementării și că anul 2020 va fi unul important, îndeosebi pentru sprijinirea beneficiarilor.

Pentru țara noastră, alocarea financiară aferentă perioadei 2021 – 2027 va fi cu 8% mai mare față de actuala perioadă de programare. România va avea astfel la dispoziție 30,6 miliarde euro.

Sursa: MFE

Vizualizări: 388