Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Undă verde de la Consiliu pentru direcționarea a 37 mld. Euro către statele membre în lupta cu COVID-19

Astăzi, 18 martie 2020, ambasadorii UE au convenit asupra poziției Consiliului cu privire la două propuneri legislative care vor elibera fonduri pentru a combate efectele COVID-19. Având în vedere urgența situației, ambele propuneri au fost aprobate fără modificări.

Noile măsuri vor sprijini IMM-urile pentru a atenua deficiențele grave de lichiditate ca urmare a pandemiei și vor consolida investițiile în produse și servicii necesare pentru a spori reacția la criză a serviciilor de sănătate. De asemenea, statele membre vor avea o mai mare flexibilitate de a transfera fonduri între programe cu scopul de a-i ajuta pe cei mai afectați negativ.

Descarcă Propunerea de regulament privind inițiativa de investiții ca răspuns la Coronavirus (Coronavirus Response Investment Initiative)

Descarcă Propunere de regulament care extinde domeniul de aplicare al Fondului de solidaritate al UE

Pașii următori

Parlamentul European va trebui să-și prezinte poziția cu privire la noile măsuri. Odată ce există un acord, Consiliul este de așteptat să adopte măsurile printr-o procedură scrisă.

Context

Comisia Europeană a prezentat vineri, 13 martie, un răspuns imediat pentru atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei COVID-19, axat pe un răspuns coordonat la nivel european.

În cadrul acestei noi inițiative, Comisia a propus:

  • direcționarea sumei de 37 de miliarde de euro în cadrul Politicii de coeziune pentru a lupta împotriva crizei. 

În acest scop, Comisia propune să renunțe în acest an la obligația de a le solicita statelor membre rambursarea prefinanțărilor neutilizate din fondurile structurale.

Această sumă se ridică la aproximativ 8 miliarde de euro de la bugetul UE, care va fi adăugată la cele 29 de miliarde de euro, fonduri structurale disponibile în întreaga UE. Acest lucru va crește în mod efectiv volumul de investiții din 2020 și va contribui la prioritizarea finanțării, prin folosirea celor 28 de miliarde de euro, fonduri aferente politicii de coeziune (din cadrul programelor disponibile în perioada 2014-2020).

Comisia a invitat Parlamentul European și Consiliul să aprobe rapid această propunere, astfel încât să poată fi adoptată în următoarele două săptămâni.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România & Consiliul UE

Vizualizări: 1776