Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi orientări practice pentru asigurarea liberei circulații a lucrătorilor, emise de Comisia Europeană

Ieri, 30 martie, Comisia a emis noi orientări practice pentru lucrătorii mobili din Uniunea Europeană privind deplasarea acestora la serviciu. Sunt incluși ce care exercită ocupații critice în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, lucrătorii din sectorul sănătății, sectorul alimentar însă și din alte servicii esențiale, precum îngrijirea copiilor și a vârstnicilor sau serviciile de utilități publice.

Orientările publicate identifică o serie de lucrători care exercită ocupații critice și care se consideră că este vital să continue să circule liber în UE. Lista inclusă în aceste orientări nu este exhaustivă. Printre exemple se numără:

  • specialiștii din domeniul sănătății;
  • lucrătorii din sectorul de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă;
  • oamenii de știință din sectoarele conexe celui al sănătății;
  • persoanele de care este nevoie pentru a instala dispozitive medicale vitale;
  • pompierii și polițiștii;
  • lucrătorii din transporturi;
  • persoanele care lucrează în sectorul alimentar.

Comisia îndeamnă statele membre să instituie proceduri specifice rapide și neîmpovărătoare pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători frontalieri, inclusiv controale medicale proporționale.

Pe lângă referirile la aceste categorii specifice de lucrători, orientările precizează de asemenea că statele membre ar trebui să le permită în general lucrătorilor frontalieri să continue să treacă frontiera dacă încă mai este permisă munca în sectorul în care activează aceștia în statul membru gazdă.

În privința lucrătorilor sezonieri, în special din sectorul agricol, se solicită statelor membre să facă schimb de informații cu privire la diferitele nevoi ale acestora la nivel tehnic și să stabilească proceduri specifice pentru a asigura o trecere ușoară a frontierei de către acești lucrători, în scopul de a răspunde deficitelor de forță de muncă rezultate în urma crizei. Lucrătorii sezonieri din agricultură îndeplinesc, în anumite situații, funcții critice de recoltare, de plantare și de îngrijire. Într-o astfel de situație, statele membre trebuie să le trateze pe aceste persoane ca pe niște lucrători critici și să le comunice angajatorilor necesitatea de a furniza protecție adecvată în materie de securitate și sănătate.

Aceste orientări completează Orientările privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătății și a asigurării disponibilității mărfurilor și serviciilor esențiale, recent adoptate, precum și Liniile directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, prezentate de asemenea astăzi.

Comisia va continua să identifice, împreună cu statele membre, bunele practici care pot fi extinse în toate statele membre, pentru ca lucrătorii să își exercite ocupațiile esențiale fără a fi împiedicați de obstacole nejustificate.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 150