Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Parlamentul European: Fondurile UE trebuie să ajungă în sectoarele creative și media

Membrii Comitetului pentru cultură și educație al Parlamentului European au transmis luni, 21 aprilie 2020,o scrisoare adresată comisarilor Thierry Breton și Mariya Gabriel cu privire la sectorul culturii și creativității din UE (în special creatorii individuali și IMM-urile) și sectorul mass-media, care sunt decimate de criză.

Prin urmare, Uniunea Europeană trebuie să facă mai mult pentru a ajuta sectoarele care se luptă în prezent cu efectele pandemiei să revină în picioare, se arată în comunicatul oficial publicat.

Fond de asistență de urgență pentru mass-media

Sectoarele mass-media și ale presei joacă în prezent un rol crucial în furnizarea de informații precise și raportare detaliată. Acestea sunt un antidot esențial pentru știrile false și dezinformare, spun europarlamentarii. Cu toate acestea, sectorul este în prezent foarte puternic lovit, cu o scădere de până la 80% din veniturile din publicitate în unele state membre, iar incertitudinea este singura certitudine pentru viitor.

Deputații solicită Comisiei să exploreze potențialul unui fond de urgență pentru a sprijini sectorul mass-media și de presă, bazându-se pe fonduri care nu pot fi cheltuite în alte programe din cauza pandemiei COVID-19.

Sectorul culturii și creativității: Ajutorarea creatorilor individuali

Deputații au subliniat că sectorul cultural și creativ este format din mai mulți creatori și IMM-uri, precum și organizații de caritate. Adesea, statutul lor face mai dificil să se califice pentru sisteme de sprijin naționale sau UE.

Pentru a se asigura că fondurile UE ajung în acest sector, eurodeputații solicită Comisiei să ia în considerare creșterea Facilității de garantare a sectoarelor culturale și creative (programul „Europa creativă”) prin adăugarea de la bugetul pentru 2021 sau prin transferul fondurilor din Fondul european pentru investiții strategice.

Crearea unui instrument financiar ad hoc în cadrul Fondului European de Investiții pentru canalizarea fondurilor către sector ar trebui să fie luată în considerare.

Răspunsul UE la răspunsul COVID-19 este un început bun, dar sunt necesare mai multe măsuri

Modificările aduse regulilor fondurilor structurale aprobate de Parlamentul European vineri pot contribui la deblocarea finanțării suplimentare. Proiectele care se ocupă de impactul pandemiei COVID-19 se califică acum pentru finanțare 100%, iar regulile de concentrare tematică au fost dezlănțuite, astfel încât fondurile pot fi mai ușor canalizate către cele mai multe necesități ”, a declarat președintele Comitetului pentru cultură al PE, Sabine Verheyen (PPE, DE) luni.

Acești bani trebuie să ajungă rapid la sectoarele culturale și creative și media, răspunzând la modelele de afaceri specifice și nevoile lor specifice. Solicităm Comisiei și statelor membre să se asigure că schemele de sprijin ajung la toți cei care au nevoie de ele. Dar, de asemenea, trebuie să facem mai multe la nivelul UE pentru a oferi sprijin personal sectoarelor, precum și pentru a oferi credit și acces pentru a finanța sectorul cultural și creativ ”, a adăugat aceasta.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 302