Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultare publică privind abrogarea schemei de minimis pentru comercializarea lânii

Marți, 19 mai 2020, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis Hotărâre pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine  pentru comercializarea lânii”.

În perioada 2017-2019 s-a derulat schema de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, iar, potrivit documentului publicat spre consultare publică, urmare a evaluării schemei, s-a constatat că aceasta nu a avut rezultatele scontate din următoarele motive:

  • număr redus de beneficiari, respectiv 8134 în anul 2018 și 7552 în anul 2019;
  • număr mic de centre de colectare la nivel național, respectiv doar 28 de centre de colectare lână repartizate în 11 județe;
  • distanțe mari între exploatatiile de ovine și centrele de colectare;
  • lipsa industriei de profil prelucrătoare;
  • măsura a fost neatractivă pentru crescătorii de ovine din cauza prețului mic de valorificare a lânii, întrucât aceștia nu dispun de posibilități tehnice de a spăla/curăța lâna;
  • prin abrogarea acestei scheme de sprijin, resursele financiare aferente acesteia pot fi redirecționate către alte măsuri care să sprijine fermierii aflați în dificultate.

Astfel, documentul propune abrograrea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine  pentru comercializarea lânii”.

Descarcă documentul

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării (n.r. 19 mai), la adresa de e-mail: anne.niculescu@madr.ro.

Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice vor specifica articolul sau articolele din proiectul de hotărâre la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MADR

Vizualizări: 179