Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 România va solicita ajutor din Fondul de solidaritate al UE

După Italia și Austria, alte trei țări UE, Irlanda, Lituania și România, au înaintat Comisiei Europene cererile preliminare de finanțare în cadrul Fondului de solidaritate al UE (FSUE) în contextul unei situații de urgență de sănătate publică cauzată de coronavirus.

Sprijinul FSUE va acoperi o parte din cheltuielile publice legate de pandemie de la data primelor măsuri luate de autorități pentru a combate efectele acesteia. Suma sprijinului financiar va fi calculată pe baza cheltuielilor publice eligibile pentru măsurile de urgență comunicate de fiecare țară. Țările au timp până la 24 iunie pentru a trimite detalii suplimentare și a finaliza cererea lor.

Începând cu 1 aprilie 2020, în urma propunerii Comisiei pentru o inițiativă de investiții de răspuns la coronavirus (CRII), statele membre ale UE pot solicita sprijin din partea Fondului de solidaritate al UE din motive de urgență pentru sănătate.

Pentru a ajuta la pregătirea cererilor Fondului de solidaritate al UE pentru situațiile de urgență pentru coronavirus, Comisia organizează joi, 28 mai, între 10 și 12 dimineață, o sesiune Q&A în direct. Scopul evenimentului este de a prezenta principalele caracteristici ale instrumentului și de a răspunde la întrebări cu privire la procedura de solicitare.

Paşii urmatori

Odată ce țările UE vor trimite cererile, Comisia va efectua o evaluare și va propune sprijin financiar pentru fiecare caz în parte. Parlamentul European și Consiliul vor trebui să aprobe propunerile înainte ca ajutorul financiar să poată fi plătit.

Context

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene a fost creat după inundațiile grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, a fost utilizat în urma a 88 de dezastre care au acoperit o serie de evenimente catastrofale diferite, inclusiv inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secetă. Până în prezent, 24 de țări europene diferite au fost sprijinite cu o sumă totală de peste 5,5 miliarde de euro. Pe lângă intervenția în urma unor catastrofe naturale, de la 1 aprilie 2020, domeniul de aplicare al Fondului a fost lărgit ca parte a inițiativei de investiții de răspuns la coronavirus, pentru a include sprijin și în caz de urgențe de sănătate publică, cum ar fi pandemia actuală de coronavirus.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 168