Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Agriculturii: Pentru România este esențială continuarea convergenței externe a plăților directe, a sprijinului voluntar și a ajutorului național tranzitoriu

Joi, 18 iunie, a avut loc o videoconferință între ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, și omologul său german, Julia Klöckner, în contextul viitoarei Președinții germane a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2020.

În cadrul discuției, au fost abordate teme precum: Cadrul Financiar Multianual, strategiile „Farm to Fork” și strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, etichetarea bunăstării animalelor, situația cetățenilor români sezonieri care lucrează în agricultură și viitorul Consiliu AgriFish.

Ministrul Oros a făcut o trecere în revistă privind situația României în contextul pandemiei de COVID-19, explicând că din 16 martie 2020 s-a instituit starea de urgență, dar sectorul agricol și al industriei alimentare și-au continuat activitatea, efectele negative apărute în această perioadă fiind generate de scăderea consumului deoarece, potrivit ministrului, deși s-a pus accent pe consumul de produse regionale – lactate, carne de vită și pasăre, pentru țara noastră măsurile propuse de Comisie privind stocarea privată nu au avut adresabilitate. În privința sectorului vegetal, ministrul a afirmat că acesta nu a fost afectat de criza pandemiei, ci de seceta pedologică extremă, cea mai serioasă din ultimii 50 de ani. În acest context, ministrul a declarat că aproximativ 1,4 milioane de ha semănate în toamnă au fost afectate de secetă, însă fermierii români au la dispoziție și o subMăsură din Programul Național de Dezvoltare Rurală, respectiv 17.1, prin care până la 70% din valoarea poliței de asigurare poate fi rambursată din fonduri europene. Mai multe detalii despre sM 17.1 aici.

Ministrul Klöckner a explicat că programul președinției germane a Consiliului UE se bazează pe aprovizionarea cu alimente, siguranța și securitatea alimentară, evoluția Politicii Agricole Comune, digitalizarea agriculturii și bunăstarea animală. În acest context, ministrul Oros a explicat așteptările României referitoare la președinție, afirmând că pentru România este esențială continuarea convergenței externe a plăților directe, sprijinul cuplat voluntar, precum și ajutorul național tranzitoriu. Totodată, acesta a transmis că România susține finalizarea discuțiilor în ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual pentru perioada următoare în vederea asigurării resurselor financiare necesare punerii în aplicare a noii PAC și a susținut necesitatea ca agricultura să beneficieze de sprijin financiar mai consistent pentru a face față cerințelor suplimentare din domeniul climei și mediului și, nu în ultimul rând, pentru asigurarea securității alimentare.

De asemenea, ministrul a relevat oportunitatea unor clarificări cu privire la condițiile de accesare a instrumentului Next Generation EU şi a detalierii sprijinului acordat beneficiarilor, precum și a modalității de distribuție a sumelor suplimentare pentru FEGA și FEADR, pe fiecare Stat Membru.

Sursa: MADR

Vizualizări: 98