Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Granturi pentru companiile a căror activitate continuă să fie restricționată și pentru cele din domeniile productive. Sprijin pentru repornirea SRL-urilor fără angajați și alte noutăți anunțate de executiv

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a organizat luni, 22 iunie, dezbaterea publică „România se întoarce la muncă! Flexicuritate și digitalizare în contextul noilor tendințe din piața muncii din România!”, eveniment în cadrul căruia Guvernul a informat partenerii sociali despre intenția de a implementa în România un program de lucru flexibil (modelul Kurzarbeit) și a solicitat acestora să vină cu propuneri privind aplicarea noii măsuri.

Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărți între angajator, care va acoperi cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, și stat, care va acoperi 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.

Executivul încearcă să aplice acest sistem de program flexibil de muncă în contextul în care la nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul SURE, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru program redus, conform comunicatului oficial.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a atras atenția că această măsură care vizează programul flexibil de muncă se va aplica pe o durată determinată de timp.

Granturi pentru companii & SRL-uri

În acest context, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că pentru companii urmează să fie adoptat un set de măsuri care să vină în completarea efectelor pe care le-ar avea reglementarea programului flexibil, fiind gândite granturi pentru companiile din domeniile a căror activitate continuă să fie restricționată, dar și pentru companile din domeniile productive, în vederea creșterii capacității de producție.

De asemenea, prin noile măsuri ar urma să fie acordat sprijin și pentru repornirea SRL-urilor fără angajați, cu unul sau doi acționari care activau în domenii profund afectate de criză, astfel încât să poată reporni din punct de vedere economic, conform comunicatului oficial.

Sursa: Ministerul Muncii și Protecției Sociale

Vizualizări: 1814