Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Premii pentru proiecte ale societății civile dedicate luptei împotriva pandemiei COVID-19 și consecințelor acesteia. Află cine poate aplica și până când!

Comitetul Economic și Social European (CESE) a lansat Premiul pentru solidaritate civilă, un premiu unic cu tema specifică „Societatea civilă împotriva pandemiei de COVID-19”, care, anul acesta, va înlocui premiul său anual emblematic – Premiul pentru societatea civilă, conform unui comunicat oficial emis ieri, 3 august 2020.

CESE va premia până la 29 de inițiative de solidaritate întreprinse în UE și în Regatul Unit, care luptă împotriva pandemiei de COVID-19 și atenuează consecințele devastatoare ale acesteia.

Cu acest premiu, CESE urmărește să crească vizibilitatea acestor inițiative, gradul de conștientizare cu privire la impactul lor, aducând un omagiu tuturor celor care au luptat împotriva coronavirusului, dând dovadă de curaj, angajament, solidaritate și un simț incredibil al responsabilității.

Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să aibă reședința sau sediul în UE. Rezidenții, întreprinderile și organizațiile societății civile din Regatul Unit sunt de asemenea eligibili pentru a-și depune candidatura. În ciuda faptului că majoritatea populației britanice a votat pentru Brexit și că țara se retrage din UE, CESE dorește să arate că nu intenționează să rupă legăturile cu societatea civilă din fostul stat membru și că, dimpotrivă, dorește să mențină relații strânse.

CESE va acorda până la 29 de premii, în valoare de 10.000 de euro fiecare, unor inițiative întreprinse pe teritoriul UE sau al Regatului Unit. Sunt prevăzute 27 de premii pentru proiecte puse în aplicare în statele membre, un premiu pentru un proiect din Regatul Unit și un premiu pentru un proiect transfrontalier sau cu orientare europeană.

Toate inițiativele candidate, inclusiv cele depuse de societăți cu scop lucrativ, trebuie să fie absolut non-profit și să nu beneficieze de peste 50 % de finanțare publică.

Inițiativele trebuie să fie direct legate de pandemia de COVID-19, să fie destinate în mod specific luptei împotriva virusului sau abordării consecințelor acestuia. Inițiativele trebuie să fi fost deja puse în aplicare sau să fie în curs de desfășurare. Sunt eligibile și proiectele lansate înainte de izbucnirea pandemiei și care au fost adaptate, astfel încât să răspundă prompt la noile provocări.

Termenul de depunere a candidaturilor este 30 septembrie 2020, ora 12:00. Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Bruxelles, în cadrul sesiunii plenare a CESE din ianuarie 2021.

Inițiativele propuse pentru premiu pot acoperi o varietate amplă de teme, cum ar fi:

  • acțiuni legate de sănătate, echipamente medicale, dispozitive medicale, asistență și îngrijire;
  • inițiative temporare care vizează atenuarea efectelor imediate ale crizei provocate de coronavirus și satisfacerea nevoilor urgente ale grupurilor-țintă;
  • măsuri specifice pentru a ajuta persoanele sau grupurile aflate în cea mai gravă stare de sărăcie și cele care sunt defavorizate sau vulnerabile (inclusiv refugiații), a le proteja efectiv de boală și a atenua impactul crizei;
  • inițiative legate de situația anumitor grupuri-țintă în perioada de izolare;
  • inițiative care vizează abordarea consecințelor economice și ocupaționale ale crizei sanitare;
  • inițiative de susținere a redresării economiei europene sau a anumitor sectoare ca urmare a pandemiei;
  • inițiative care vizează creșterea capacității de reacție în cazul unor crize viitoare similare.

Lista nu este exhaustivă.

Prezentarea completă a cerințelor și formularul de candidatură online sunt disponibile aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 554