Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POIM: 248 milioane lei pentru pregătirea angajaților SPP pentru protejarea demnitarilor români și dotarea spitalelor cu aparatură pentru lupta cu COVID-19

Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a anunțat procesarea a 24 de cereri ale beneficiarilor în săptămâna 03-07 august, cu o valoare totală de 269 milioane lei astfel:

  • 15 din sectorul transport: 1 cerere de plată - 244 mii lei, 14 cereri de rambursare - 258,7 milioane lei;
  • 9 cereri din sectorul mediu-energie - 2 cereri de prefinanțare - 746 mii lei, 3 cereri de plată - 7,2 milioane lei și 4 cereri de rambursare - 29,3 milioane lei.

Tot în această perioadă a fost transmisă la Autoritatea de Certificare din cadrul Ministerului Finanțelor Publice o declarație de cheltuieli pentru rambursarea a 255,4 milioane lei, dintre care 214 milioane lei din Fondul de Coeziune, 35,7 milioane lei din Fondul European de Dezvoltare Regională și 5,7 milioane lei de la bugetul de stat.

AM POIM a anunțat, de asemenea, semnarea a 10 contracte în valoare de 452 milioane lei în sectorul transport în săptămâna 10-14 august.

POIM a semnat în perioada 31 iulie – 07 august două contracte de finanțare ale unor proiecte care își propun să ofere un răspuns mai bun în eventualitatea unor dezastre, precum și să ajute la dotarea cu aparatură medicală destinată combaterii virusului SARS-COV-2 și a bolii COVID-19 ce a produs efecte economice și sanitare cu impact negativ. Cele două proiecte au o valoare totală de 248 milioane lei.

Proiectul „Sistem integrat pentru intervenția la urgențe, dezastre și crize” are o valoare de 237 milioane lei și va fi implementat de Serviciul de Protecție și Pază București (SPP). Acesta va crește capacitatea de răspuns a SPP la urgențe prin dezvoltarea unui sistem integrat prin două componente: prevenire și intervenție.

Va fi construit un complex de pregătire în localitatea Popești Leordeni care va fi dotat și utilat astfel încât să-i pregătească pe angajații SPP pentru diverse scenarii de intervenție pe timpul misiunilor de asigurare a protecției demnitarilor români și străini pe timpul prezenței în România, de asigurare a pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora.

Mai mult, prin intermediul trainingurile urmate de lucrătorii SPP, dar și a dotării de care vor beneficia, ei vor putea să fie protejați în timpul intervențiilor, să răspundă pe măsura provocărilor și să acționeze în mai multe medii: terestru, aerian, maritim, comandă și control.

Cel de-al doilea proiect, „Dotare medicală performantă pentru STOPare COVID 19 la nivelul județului Giurgiu - CO-STOP”, are o valoare de 11 milioane lei și va fi implementat de Consiliul Județean Giurgiu.

Acesta constă în achiziţia de echipamente medicale, de protecţie, materiale sanitare, antiseptice şi dezinfectanţi care să asigure pe lângă tratarea pacienţilor şi protecţia personalului, pentru diminuarea riscului de infectare cu SARS-COV-2. De ele vor beneficia atât Consiliul Județean Giurgiu, cât și Spitalul Județean de Urgență Giurgiu.

România a atras, până la începutul lunii iulie 2020 12,83 miliarde euro, dintre care 3,162 miliarde prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (34,31% din suma totală alocată acestui program). Rata de absorbție a României este 42% raportat la media UE, care este de aprox. 48%.

Sursa: Facebook Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 279