Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Iohannis: Planul Național de Redresare și Reziliență se va axa pe infrastructură, agricultură și protecția mediului. Noi proiecte europene se află în pregătire

Astăzi, 18 august 2020, președintele Klaus Iohannis a făcut declarații cu privire la măsurile ce se află în pregătire de către executiv în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență.  

Potrivit președintelui, Planul este în pregătire și scopul acestuia este de a atrage fondurile europene negociate cu Consiliul European în luna iulie. Fondurile vor sprijini redresarea economiei și vor fi alocate prin instrumentul Next Generation EU.

Guvernul lucrează în prezent la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și, foarte important, este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse, în final, să fie eligibile, adică să poată fi finanțate din aceste fonduri.”

Conform președintelui, discuțiile s-au axat în principal pe proiecte de infrastructură, dar și agricultură și protecția mediului.

Infrastructura

Eforturile în acest moment se concentrează pe infrastructură, în mod special pe autostrăzi și căi ferate. Iohannis a declarat faptul că stadiul pregătirii este foarte avansat, având multe tronsoane de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte prin care se solicită acești bani europeni.

Agricultura și protecția mediului

 Al doilea subiect de interes discutat astăzi a fost agricultura alături de protecția mediului, în mod particular fermierii, despre care șeful statului a amintit că se confruntă cu dificultăți generate de secetă:

Pentru a veni în sprijinul lor, lucrăm pe două direcții importante. Prima, pentru a veni în sprijinul fermierilor, guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă.

A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații. Lucrăm intens la elaborarea unor proiecte care vizează irigații, combaterea secetelor, combaterea deșertificărilor, în general, proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul.”

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 506