Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce prevede Planul Național de Redresare și Reziliență pe care îl pregătește Guvernul pentru accesarea fondurilor disponibile de la UE

Astăzi, Guvernul României a publicat un proiect de OUG privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice din bugetul de stat sau după caz din bugetul fondurilor externe nerambursabile, prin Ministerul Fondurilor Europene se alocă fonduri pentru pregătirea următoarelor categorii de proiecte:

  1. Proiecte de infrastructură pentru sisteme de irigare/umectare a solului pentru combaterea riscului de secetă, combaterea eroziunii solului, drenare și desecare, protecție antigrindină, împăduriri precum și pentru alte proiecte de infrastructură în valoare de maxim 700.000.000 lei.

Beneficiarii finali ai finanțării sunt Administrația Națională de Îmbunătățiri Funciare, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor și/sau Regia Națională a Pădurilor - ROMSILVA care au ca obiect de activitate infrastructura de îmbunătățiri funciare precum și administrarea pădurilor și fondului forestier din România.

  1. Proiecte de infrastructură pentru mobilitate urbană, regenerare urbană, turism, ecologizare platforme industriale, înființare/reabilitare/modernizare campusuri școlare necesare învățământului dual, reabilitare/modernizare/extindere sisteme centralizate de producere și distribuție a energiei termice necesare populației în valoare de maxim 450.000.000 lei.

Beneficiarii finali ai finanțării sunt autorități publice locale din municipii reședință de județ, municipii și orașe.

Mecanismul de alocare a fondurilor, încheiere a contractelor de finanțare, monitorizare proiecte, raportare precum și orice alte măsuri este cel prevăzut de OUG 88/2020 privind instituirea unor măsuri, precum și acordarea unui sprijin financiar pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021-2027, destinat finanțării prin Direcția generală programe europene asistență tehnică și Direcția generală programe europene infrastructură mare.

Fondurile prevăzute pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice se repartizează pe regiuni de dezvoltare ale României prin utilizarea cheilor de repartizare prevăzute pentru Programul Operațional Regional.

  1. Proiecte de infrastructură din domeniul sănătății publice pentru extinderea/reabilitarea /modernizarea clădirilor destinate spitalelor, inclusiv dacă este cazul înființarea de unități spitalicești noi precum și dotarea cu echipamente medicale, refuncționalizarea unităților spitalicești precum și pentru alte categorii de măsuri necesare creșterii rezilienței unităților medicale din domeniul oncologiei și bolilor cardio-vasculare în valoare de maxim 125.000.000 lei.

Finanțarea documentațiilor tehnico-economice necesare unităților spitalicești noi se face cu avizul tehnic de specialitate al Ministerului Sănătății.

Beneficiarii finali ai fondurilor destinate realizării documentațiilor tehnico-economice sunt Institutele de Sănătate din domeniul oncologic și al bolilor cardio-vasculare precum și unitățile sanitare cu activitate spitalicească în domeniul oncologic și al bolilor cardiovasculare.

Pentru unitățile spitalicești noi beneficiarii sunt autoritățile publice locale.

  1. Proiecte de infrastructură pentru cercetare în domeniul transferului tehnologic pentru extindere/reabilitare/modernizare clădiri, inclusiv clădiri noi, dotare cu echipamente/ utilaje/ dotări independente pentru Institute de Cercetare Dezvoltare din România în domeniul cercetării pe bază de transfer tehnologic din industria alimentară și agricultură precum și cele din domeniul ingineriei precum: mașini și motoare electrice, microelectronică, sudură și altele asemenea în calitate de beneficiari finali în valoare de maxim 125.000.000 lei.

Beneficiarii finali ai fondurilor pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice au obligația de a iniția toate măsurile necesare pentru a obține finanțare în cadrul PNRR cu respectarea procedurilor legale naționale și europene în domeniu și ulterior după încheierea acordurilor de finanțare să solicite la rambursare întreaga sumă alocată pentru pregătirea documentațiilor tehnico-economice;

  1. Pentru proiecte de infrastructură de apă-canalizare ai căror beneficiari finali sunt operatorii de apă și canalizare pentru extinderea, modernizarea, reabilitarea rețelelor de apă și canalizare existente, inclusiv pentru localitățile pentru care numărul de gospodării este sub 2.000 pentru racordarea la rețeaua de canalizare cu condiția să accepte soluția tehnică de racordare prevăzută de legislația în vigoare pentru localitățile urbane sub 2.000 de gospodării, în limita valorii de maxim 250.000.000 lei.

Beneficiarii finali ai fondurilor pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice au obligația de a iniția toate măsurile necesare pentru a obține finanțare în cadrul PNRR cu respectarea procedurilor legale naționale și europene în domeniu și ulterior după încheierea acordurilor de finanțare să solicite la rambursare întreaga sumă alocată pentru pregătirea documentațiilor tehnicoeconomice;

  1. Pentru proiecte de infrastructură edilitară: apă-canalizare, modernizare/extindere/reabilitare/dezvoltare de drumuri interioare ale localităților, mobilitate urbană în parteneriat cu localitățile urbane, regenerare urbană, sistem de iluminat public, sisteme centralizate de alimentare cu energie termică destinate localităților rurale limitrofe localităților urbane, în limita valorii de 250.000.000 lei.

Beneficiarii finali ai fondurilor pentru elaborarea documentațiilor tehnicoeconomice au obligația de a iniția toate măsurile necesare pentru a obține finanțare în cadrul PNRR cu respectarea procedurilor legale naționale și europene în domeniu și ulterior după încheierea acordurilor de finanțare să solicite la rambursare întreaga sumă alocată pentru pregătirea documentațiilor tehnico-economice;

PNRR poate fi consultat aici.

Conform celor mai noi date, PNRR ar putea fi introdus pe ordinea de zi aferentă ședinței de guvern de astăzi, 19 august 2020. Mai multe informații aici.

Context

România are un buget din fonduri externe rambursabile și nerambursabile estimat la 79,9 mld euro obținut în urma negocierilor care au avut loc la nivelul Consiliului Europei în perioada 17-21 iulie 2020, buget care urmează să fie supus procedurilor de aprobare ale Parlamentului European din care 30,4 mld euro sunt destinați instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență” structurați sub formă de granturi 13,7 mld euro și sub formă de împrumuturi 16,6 mld euro. Mai multe detalii aici și aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Documente
OUG-10.pdf
Vizualizări: 932