Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de OUG pentru aprobarea unor măsuri privind proiectele de mediu cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, în consultare publică!

Ministerul Fondurilor Europene a lansat vineri, 11 septembrie, în consultare publică, un Proiect Ordonanță de urgență a Guvernului pentru completarea alin. (2) al art. 1 din Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, precum și pentru aprobarea unor măsuri privind proiectele de mediu cu finanțare din fonduri externe nerambursabile și pentru reglementarea serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate menajere.

Ordonanța de urgență reglementează cadrul general privind serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate menajere, în vederea conformării la legislația europeană privind tratarea apelor uzate, pentru unitățile administrativ teritoriale, care nu îndeplinesc condițiile de racordare la rețeaua de canalizare prevăzute de Regulamente/Directive Europene pentru aglomerare urbană.

De asemenea, se reglementează o serie de măsuri de sprijin pentru  operatorii regionali de apă, în contextul în care utilizatorii serviciului plătesc cu întârziere sau amână plata facturilor aferente serviciului, ceea ce, pe termen scurt și mediu, poate afecta grav situația economică a acestora, cu posibile consecințe chiar și pe termen lung, periclitând implementarea proiectelor.

Prin Ordonanță, se propune adoptarea unei serii de măsuri, precum:

  • reglementarea posibilității unităților administrativ teritoriale cu statut de comună care îndeplinesc condițiile prevăzute de Regulamentele/Directivele Europene pentru racordul la rețeaua de alimentare cu apă și/sau rețeaua de canalizare dar care nu au fost cuprinse inițial în proiectele de alimentare cu apă și canalizare ale operatorilor de servicii care își desfășoară activitatea pe raza unităților administrativ teritoriale de a beneficia de finanțare;
  • reglementarea finanțării de la bugetul de stat a sumelor reprezentând diferența dintre procentul veniturilor nete aferent proiectelor aprobate prin Decizie a Comisiei Europene și rata forfetară de 6% stabilită pentru proiectele de apă-canalizare cu finanțare din fonduri externe nerambursabile pentru operatorii de apă-canalizare ce nu au beneficiat de mecanismul ratei forfetare;
  • reglementarea posibilității sectoarelor municipiului București de a se asocia în cadrul unor asociații de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciul de salubritate.

Descarcă documentul

Proiectul de OUG este în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile calendaristice de la publicarea acestuia (n.r. 11 septembrie).

Propunerile și observațiile pot fi transmise la adresa de e-mail: acte.normative@mfe.gov.ro sau prin formularul online disponibil pe site-ul MFE.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MFE

Vizualizări: 363