Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comitetul Mixt de Monitorizare Romania - UE analizeaza stadiul implementarii Programului PHARE

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a organizat, marţi, 10 iunie a.c., prima reuniune din acest an a Comitetului Mixt de Monitorizare România – Uniunea Europeană, care analizează semestrial stadiul implementării Programelor Phare în România. La întâlnire, au participat oficiali ai Direcţiei Generale Extindere din cadrul Comisiei Europene (CE), ai Echipei de Tranziţie Phare a Comisiei Europene la Bucureşti, precum şi responsabili ai instituţiilor desemnate ca agenţii şi autorităţi de implementare a proiectelor Phare.

Unul dintre principalele obiective ale MEF pentru 2008 este finalizarea procesului de contractare a fondurilor de pre-aderare Phare, astfel încât şi în acest an să se asigure o rată de absorbţie asemănătoare celor din anii precedenţi, de peste 90%, iar fondurile să fie utilizate conform obiectivelor de dezvoltare agreate iniţial cu CE. În acest scop, MEF va continua să informeze cu regularitate Guvernul României, dar şi pe reprezentanţii tuturor instituţiilor publice implicate despre stadiul contractării fondurilor, precum şi despre măsurile ce se impun pentru asigurarea unei rate înalte de absorbţie şi a unei bune gestionări a acestora.

Reuniunea de marţi a avut o semnificaţie deosebită, în contextul în care a fost ultima la care a participat Echipa de Tranziţie Phare din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. De la momentul încetării activităţii acestei echipe în România, MEF în dubla sa calitate de Coordonator naţional al asistenţei şi Responsabil naţional cu autorizarea finanţării va purta un dialog direct cu Direcţia Generală Extindere din cadrul Comisiei Europene. Experţii fostei Delegaţii a Comisiei Europene de la Bucureşti au acordat autorităţilor române un sprijin constant de-a lungul anilor pentru implementarea proiectelor Phare. România a primit un sprijin semnificativ din partea UE pentru pregătirea sistemului de implementare a instrumentelor structurale. Proiectele de înfrăţire instituţională şi asistenţa tehnică de care au beneficiat şi beneficiază instituţiile implicate în implementarea fondurilor structurale au contribuit la realizarea cadrului legal şi procedural necesar demarării Programelor Operaţionale. România a contractat în perioada 2000-2006 fonduri europene prin Programul Phare în sumă totală de 2,4 miliarde de euro.

Biroul de presă al Ministerului Economiei şi Finanţelor

Vizualizări: 105