Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European: 6,1 miliarde euro pentru pescuit durabil și protejarea comunităților de pescari

Vineri, 4 decembrie 2020, legiuitorii UE au ajuns la un acord provizoriu cu privire la modul în care țările UE vor putea cheltui fondurile alocate pescuitului și acvaculturii pentru 2021-2027.

Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Marime (EMFAF) pentru perioada 2021-2027 se ridică la 6,1 miliarde euro (6,108 miliarde euro în prețuri curente). Se vor aloca 5,3 miliarde euro pentru gestionarea flotelor de pescuit, acvacultură și pescuit, în timp ce suma rămasă va acoperi măsuri precum sfaturi științifice, controale și verificări, informații de piață, supraveghere maritimă și securitate.

Statele membre vor trebui să cheltuiască cel puțin 15% din bani pentru controlul și aplicarea eficientă a pescuitului, inclusiv lupta împotriva pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat. În conformitate cu Acordul verde, acțiunile din cadrul fondului vor contribui la obiectivul bugetar general de a dedica 30% din fonduri acțiunilor climatice.

Despăgubiri pentru pescari

Dacă activitățile pescarilor încetează definitiv, aceștia pot fi sprijiniți pentru resturile sau dezafectarea unei nave. Pentru a primi despăgubiri, capacitatea de pescuit echivalentă este eliminată definitiv din registrul flotei de pescuit al UE și beneficiarul nu trebuie să înregistreze nicio navă de pescuit în termen de cinci ani de la primirea sprijinului.

Dacă activitățile de pescuit încetează temporar, pescarilor li se poate acorda o compensație pentru o durată maximă de 12 luni pe navă sau pe pescar în perioada de programare.

Nevoi specifice ale pescuitului de coastă la scară mică și ale tinerilor pescari

Statele membre vor trebui să ia în considerare nevoile specifice ale pescuitului de coastă la scară mică, inclusiv simplificarea cerințelor administrative. De asemenea, prima achiziție a unei nave de pescuit sau proprietatea parțială (de cel puțin 33%) poate fi finanțată dacă pescarul nu are mai mult de 40 de ani și a lucrat cel puțin cinci ani ca pescar sau a dobândit calificarea echivalentă. Pescarii pot achiziționa nave de coastă la scară mică (lungime totală mai mică de 12 metri) care au fost înmatriculate de trei ani sau nave de până la 24 de metri care au fost înregistrate de cinci ani.

Navele la scară mică pot primi, de asemenea, sprijin pentru înlocuirea sau modernizarea motoarelor dacă motorul nou sau modernizat nu are mai multă putere în kW decât cea a motorului actual.

Îmbunătățirea siguranței, a condițiilor de lucru și a eficienței energetice

Un vas de pescuit care nu depășește 24 de metri și mai vechi de 10 ani poate avea tonajul brut crescut dacă acest lucru are ca rezultat îmbunătățiri semnificative, precum renovarea spațiilor de cazare și a altor facilități pentru bunăstarea echipajului, o mai bună prevenire a incendiilor și sisteme de siguranță, eficiență energetică crescută sau emisii mai mici de CO2.

Alte măsuri cheie

  • Motoarele pot fi înlocuite sau modernizate în condiții stricte: pentru navele între 12 și 24 de metri și vechi de cel puțin cinci ani, motorul nou sau modernizat nu trebuie să aibă mai multă putere în kW și trebuie asigurată o reducere de 20% a emisiilor de CO2; capacitatea de pescuit retrasă din cauza înlocuirii sau modernizării motorului nu poate fi înlocuită.
  • Concentrarea asupra regiunilor ultraperiferice: statele membre vor trebui să pregătească un plan de acțiune pentru fiecare dintre regiunile lor ultraperiferice; sunt prevăzute alocări bugetare specifice.
  • De asemenea, se poate acorda sprijin pentru depozitarea produselor pescărești în evenimente excepționale care generează o perturbare semnificativă a piețelor.

Pasii urmatori

Se așteaptă aprobarea de către Parlament și Consiliu a acordului. Dispozițiile regulamentului se vor aplica apoi de la 1 ianuarie 2021.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 227