Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Următorul cadru financiar multianual și pachetul de redresare: Consiliul Uniunii Europene trece la finalizarea adoptării

Consiliul UE a anunțat ieri, 14 decembrie 2020, faptul că instituțiile UE finalizează procedurile pentru adoptarea cadrului financiar multianual pentru 2021-2027 și a pachetului de redresare. Consiliul a adoptat ieri un set de decizii cu privire la actele legislative care fac parte din pachet și care stabilește cadrul bugetar al UE pentru anii următori.

Deciziile urmează reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie, în urma căreia toate statele membre ar putea sprijini pachetul.

Actele legislative adoptate  includ decizia privind resursele proprii, care definește modul în care este finanțat bugetul UE. Decizia trebuie aprobată de toate cele 27 de state membre ale UE, în conformitate cu cerințele lor constituționale pentru a intra în vigoare. Adoptarea sa permite începerea procesului de ratificare.

De asemenea, Comisia va fi autorizată, în mod excepțional, să împrumute temporar până la 750 miliarde euro în prețurile din 2018 pe piețele de capital pentru a aborda consecințele crizei COVID19. În paralel, plafonul resurselor proprii va fi crescut în mod excepțional și temporar cu încă 0,6 puncte procentuale pentru a acoperi toate pasivele UE care rezultă din această împrumut până la restituirea tuturor fondurilor împrumutate.

Decizia simplifică, de asemenea, calculul resursei proprii a UE pe baza taxei pe valoarea adăugată și introduce o nouă resursă proprie a UE de la 1 ianuarie 2021 - o contribuție a statelor membre bazată pe deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

Noul mecanism de condiționalitate bugetară

Consiliul și-a adoptat poziția în primă lectură cu privire la proiectul de regulament privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii.

Regulamentul permite protejarea bugetului UE în cazul în care se stabilește că încălcarea principiilor statului de drept într-un stat membru afectează sau riscă grav să afecteze buna gestiune financiară a bugetului UE sau protecția intereselor financiare ale UE în un mod suficient de direct.

Finalizarea următorului cadru financiar multianual

Tot ieri, Consiliul a decis să transmită Parlamentului European, pentru aprobare, regulamentul de stabilire a cadrului financiar multianual pentru anii 2021-2027. Consimțământul PE este necesar înainte ca Consiliul să poată adopta în mod formal următorul cadru financiar multianual. Se așteaptă ca Parlamentul European să voteze cu privire la acordul său miercuri.

În paralel, Consiliul a aprobat proiectul de acord interinstituțional privind disciplina bugetară, cooperarea în probleme bugetare și buna gestiune financiară, precum și declarațiile comune convenite cu Parlamentul și Comisia în cadrul negocierilor încheiate la 10 noiembrie. Se așteaptă ca Parlamentul și Comisia să le aprobe până miercuri.

Bugetul Uniunii Europene pentru 2021

În mod separat, Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la al doilea proiect de buget pentru 2021, prezentat de Comisie săptămâna trecută. Proiectul de buget reflectă înțelegerea comună la care sa ajuns cu privire la conținutul bugetului pentru 2021 în cadrul comitetului de conciliere din 4 decembrie.

Se așteaptă ca Parlamentul European să adopte bugetul pentru 2021 până la sfârșitul acestei săptămâni, astfel încât primul buget al următorului cadru financiar multianual să poată începe să ruleze de la 1 ianuarie 2021.

Angajamentele totale din bugetul 2021 sunt stabilite la 164,2 miliarde euro, iar plățile totale la 166,1 miliarde euro. Finanțarea a fost direcționată către atenuarea efectelor pandemiei COVID-19, sprijin pentru o redresare durabilă și tranzițiile ecologice și digitale ale UE, în conformitate cu prioritățile abordate în următorul cadru financiar multianual.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 222