Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

AFCN: Începând cu 1 martie, operatorii culturali își pot înscrie în aplicație proiectele pentru sesiunea II/2021

Administrația Fondului Cultural Național a informat operatorii culturali la sfârșitul săptămânii trecute faptul că începând cu data de ieri, 1 martie 2021, se va deschide aplicația și va fi posibilă demararea înscrierii proiectelor pentru sesiunea II/2021.

Întrunit pe 8 februarie 2021, consiliul AFCN a definit cadrul de desfășurare, stabilind ariile, prioritățile și plafoanele de finanțare pentru fiecare arie. Informațiile fiind disponibile aici:

Restul documentelor sunt disponibile aici.

Conform AFCN, sesiunea de finanțare nu va începe decât după ce va fi promulgată legea bugetului, deoarece doar atunci va putea fi anunțat bugetul alocat și calendarul de derulare al sesiunii: „Împreună cu colegii din Consiliu am revizuit prioritățile și ariile de finanțare și am făcut o schită de buget pentru ca echipa AFCN să poată anunța informațiile necesare deîndată ce se confirmă disponibilitățile bugetare. Consiliul a decis introducerea în această sesiune a programelor multianuale, care au lipsit în sesiunea anterioară și care se vor putea desfășura pe 24 de luni” a precizat Horea Avram, președintele consiliului.

Ca răspuns la propunerile formulate de operatorii culturali, de evaluatori și de membrii Consiliului, Ministrul Culturii a emis ordinul nr. 3461 din 10 decembrie 2020 pentru modificarea Normelor metodologice privind organizarea şi funcționarea comisiilor, procedura de selecție a programelor, proiectelor şi acțiunilor culturale, în vederea acordării de finanțări nerambursabile din Fondul Cultural Național, precum şi de soluționare a contestațiilor, aprobate prin Ordinul ministrului culturii şi patrimoniului național nr. 2.231/2011. Acest ordin introduce o serie de modificări în procedura de selecție a proiectelor, printre care aș dori să menționez reducerea la 10 puncte a diferenței acceptate între punctajele acordate de cei trei evaluatori” a mai adăugat Horea Avram.

Consultă versiunea actualizată a normelor metodologice

Întrucât AFCN nu aplică în procedura de finanțare o schemă de minimis sau de ajutor de stat nu sunt eligibile pentru finanțarea nerambursabilă din Fondul Cultural Național proiectele cofinanțate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis/de ajutor de stat.

Ofertele culturale vor putea fi completate în formularul online începând cu 1 martie ora 14:00.

Termenul limită pentru înscrierea proiectelor și programelor culturale va fi comunicat odată cu anunțarea bugetului și a calendarului de finanțare.

Sursa: AFCN

Vizualizări: 1429