Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul LIFE 2021-2027: Începând cu 2021, se vor finanța și acțiuni legate de energia din surse regenerabile

Consiliul UE a adoptat ieri, 16 martie 2021, poziția sa în primă lectură cu privire la programul LIFE pentru perioada 2021-2027, deschizând calea pentru adoptarea finală a acestuia.

Etapa finală va fi aprobarea textului de către Parlamentul European în a doua lectură.

Adoptarea poziției Consiliului are loc în urma obținerii unui acord provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European în decembrie 2020.

LIFE este programul emblematic al UE pentru natură, protecția biodiversității și combaterea schimbărilor climatice.

Obiectivul general al programului LIFE pentru perioada 2021-2027 este de a contribui la tranziția către o economie circulară, curată, eficientă din punct de vedere energetic, neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei și rezilientă la schimbările climatice – inclusiv prin tranziția către o energie curată –, de a proteja mediul și de a mări nivelul de calitate al acestuia, precum și de a opri și a inversa declinul biodiversității.

Începând cu 2021, LIFE va finanța, de asemenea, acțiuni legate de eficiența energetică și de energia din surse regenerabile.

„Mă bucur că ne-am intensificat ambiția față de programul LIFE. Cu un buget majorat, LIFE va avea un impact mai puternic pe teren, în toate statele membre. Programul va reprezenta un instrument important pentru a contribui la punerea în aplicare a politicii în domeniul mediului și al climei și la atingerea obiectivelor UE în materie de neutralitate climatică pentru 2050”, a declarat João Pedro Matos Fernandes, ministrul portughez al mediului și al politicilor climatice.

Acordul la care s-a ajuns cu Parlamentul European alocă un pachet financiar în valoare totală de 5,432 miliarde EUR pentru programul LIFE pentru perioada 2021-2027. Această creștere a bugetului reflectă acordul la care s-a ajuns în cadrul bugetului pe termen lung al UE (CFM) de a aplica un obiectiv general privind clima de cel puțin 30% cuantumului total al cheltuielilor din cadrul CFM al UE și al Instrumentului de redresare al UE, Next Generation EU. Colegiuitorii au convenit, de asemenea, asupra alinierii duratei programului LIFE la durata CFM.

Descarcă poziția Consiliului

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 431