Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ajutor de stat pentru dezvoltarea regionala durabila şi reducerea emisiilor

Hotărârea aprobata de Guvern, in sedinta de marti, 1 iulie a.c., instituie o schemă transparentă de ajutor de stat regional pentru investiţii, care îşi propune să contribuie la coeziunea economică şi socială între România şi Uniunea Europeană, prin promovarea dezvoltării durabile şi a investiţiilor în regiunile din România.
Schema ajutorului de stat se adresează operatorilor economici care realizează investiţii iniţiale, în oricare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României, care activează în toate sectoarele industriale şi în sectorul producerii energiei electrice şi termice, cu excepţia celor din sectorul construcţiei de nave, pescuit, acvacultură, industria carboniferă, siderurgică, etc. Beneficiarii pot fi întreprinderi mari, mijlocii sau mici. Inclusiv microîntreprinderile pot depune proiecte individual, însă cu respectarea condiţiilor de eligibilitate a proiectelor.
Prin implementarea prezentei schemei se estimează crearea a aproximativ 100 de noi locuri de muncă, concomitent cu menţinerea a cel puţin 1400 locuri de muncă.
Măsurile de sprijin acordate întreprinderilor pentru realizarea de investiţii iniţiale constau în acordarea de alocări financiare nerambursabile din fonduri comunitare şi naţional. Valoarea maximă a finanţării nerambursabile nu poate depăşi 40% din totalul cheltuielilor eligibile în regiunea Bucureşti-Ilfov sau 50% din totalul cheltuielilor eligibile în celelalte 7 regiuni de dezvoltare.
Schema de ajutor de stat nu se aplică proiectelor mari de investiţii ale căror costuri eligibile depăşesc 50 mil euro.
Bugetul total estimat alocat al schemei este de 318.800.000 euro, reprezentând fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi fonduri de cofinanţare publică asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei şi Finanţelor, defalcat astfel:

Total fonduri comunitare şi fonduri publice naţionale pe an:

  • 2008 - 33,3 mil euro
  • 2009 - 48,8 mil euro
  • 2010 - 63,3 mil euro
  • 2011 - 65,9 mil euro
  • 2012 - 57,1 mil euro
  • 2013 - 50,4 mil euro


Ministerul Economiei şi Finanţelor este autoritatea responsabilă de administrarea prezentei scheme de ajutor de stat, sub coordonarea Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial„Creşterea Competitivităţii Economice”, în calitate de furnizor de ajutor de stat.
Prezenta schemă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial şi se aplică până la data de 31.12.2013.

În conformitate cu angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, România trebuie să realizeze investiţii semnificative pentru reducerea emisiilor de gaze provenite de la instalaţiile mari de ardere, România având o intensitate energetică primară şi finală extrem de ridicată comparativ cu media UE25, de 3 ori mai ridicată în 2004 în comparaţie cu media comunitară. Acordarea ajutorului de stat în conformitate cu schema de ajutor de stat se face cu respectarea criteriilor privind ajutorul de stat stipulate în regulamentul CE nr. 1628/2006 pentru aplicarea art.87 şi 88 din Tratat privind ajutorul investiţional naţional regional.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 85