Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Se modifica procedura de acordare a prefinantarii

Ordonanţa ce reglementează acordarea prefinanţării pentru proiectele finanţate din fonduri structurale va fi modificată deoarece la momentul actual nu poate fi aplicată.

OUG 29/2007 se va modifica saptamana viitoare
„Ordonanta ce reglementeaza acordarea prefinantarii pentru proiectele finantate din fonduri structurale nu poate fi aplicată in acest moment” a declarat Cristina Iova, director AMPOSDRU.
Prefinanţarea reprezintă un avans acordat beneficiarilor la începutul implementării proiectelor, şi ea nu asigură suficientă susţinere financiară pe intreaga perioada a proiectului. Cristina Iova a adăugat că se doreşte ca cei eligibili pentru prefinanţare(ONG-uri) sa beneficieze de tranşe în avans pe parcursul proiectului pentru a le creşte capacitatea financiară de a susţine proiectul până la incheierea acestuia. „Există promisiunea că in şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare OUG 29 să fie modificata” a adaugat şefa AM POSDRU.

18 linii de finanţare deschise pentru proiecte strategice pe POSDRU
În cadrul celui de al doilea apel pentru proiecte strategice, până pe 12 septembrie beneficiarii pot depune proiecte pentru 18 linii de finanţare din POSDRU, alocarea financiara prevăzută ajungând la peste 1,7 miliarde lei.
Linii de finantare lansate:

1. Educatie mai buna pentru toti
2. Universitate pentru viitor
3. Profesionisti in educatie si formare
4. Calificari europene
5. Burse doctorale
6. Invata o meserie
7. A doua sansa in educatie
8. Calificarea – o sansa pentru viitor !
9. Competente pentru competitivitate
10. Actionam impreuna
11. Calitate in serviciile de ocupare
12. Profesionisti in piata muncii
13. Integrarea pe piata muncii
14. Mediul rural – oportunitati de ocupare
15. Pentru o viata mai buna
16. Impreuna pe piata muncii
17. Sanse egale si respect
18. Parteneriat transational

A fost simplificată procedura de depunere online.
Odată cu lansarea celui de-al doilea apel pentru proiecte strategice a fost simplificat procesul de depunere a proiectelor, renunţându-se la o etapă din cele 4 obligatorii până acum. În plus, completarea cererii de finanţare se va face online fără a necesita descărcarea şi încărcarea ulterioară a formularului.

Seminarii de pregătire pentru cei care au obţinut finanţare după primul apel de proiecte strategice
“Dupa semnarea contractelor, AM POSDRU va organiza două seminarii de instruire în implementarea proiectelor adresate celor care au primit finanţare: unul destinat manageriilor de proiect si celalat pentru responsabilii financiari ai proiectelor” a declarat Cristina Iova.
Ghidul de implementare a proiectelor, aflat acum spre consultare, va fi finalizat in cursul saptamanii viitoare. Acesta este valabil atat pentru proiectele strategice, cat si pentru proiectele de grant. Ghidul in varianta finala va fi publicat impreuna cu observatiile primite de la beneficiari.

Stadiul evaluarii proiectelor strategice depuse in cadrul primului apel lansat in februarie
Din 276 de proiecte strategice transmise electronic pentru 15 linii de finantare lansate in luna februarie, a 16-a fiind in curs de evaluare, au fost selectate doar 106 proiecte. Multi dintre cei care nu au primit finanţare nu au trimis toate cele 5 declaratii standard printate.
Până în momentul de faţă au fost semnate 10 contracte de finantare, restul de 96 fiind in faza de pregatire pentru semnarea contractelor

Schemele de ajutor de stat nu au fost lansate, acestea sunt in lucru si vor fi transmise Consiliului Concurentei si apoi Comisiei Europene spre aprobare. Schemele se adreseaza categoriilor de beneficiari care nu sunt agenti economici directi.

La nivelul intregului program operational, in perioada februarie – iulie 2008 pentru POSDRU au fost lansate 72 de apeluri de propuneri de proiecte, in valoare totala de aproximativ 1,2 miliarde euro.

Mirela Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 66