Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Corpul European de Solidaritate, adoptat de Parlamentul European

Parlamentul European a anunțat ieri, 19 mai 2021, adoptarea programului Corpul European de Solidaritate, destinat sprijinirii activităților de voluntariat în rândul tinerilor, desfășurate în UE ori înafara ei.

Corpul european de solidaritate va implica tinerii în sprijinirea comunităților locale din întreaga Europă și în dobândirea de noi competențe de muncă și viață. 

Prin Corpul European de Solidaritate 2021-2027 se preconizează că se va aduce o creștere semnificativă a valorii oferite voluntarilor în comparație cu iterațiile anterioare ale programului.

Dintre modificările pe care le aduce Noul Corp se numără:

  • îmbunătățiri ale poliței de asigurare și a garanțiilor de sănătate și siguranță acoperite prin program;
  • cerințe sporite pentru gazde pentru asigurarea unei experiențe de învățare semnificativă pentru participanți,
  • necesitatea întocmirii de către Comisie și statele membre a unor planuri de creștere a participării tinerilor care au fost expuși dezavantajelor structurale în comparație cu alți colegi și care nu au putut participa la program în trecut,
  • tinerii, în special cei cu mai puține oportunități, vor putea face voluntariat în propria lor țară,
  • sprijin financiar și măsuri suplimentare de sprijin, precum sunt formarea generală și lingvistică, asigurarea și asistența administrativă, pentru a satisface mai bine nevoile specifice ale celor cu mai puține oportunități,
  • Limită de vârstă mai mare pentru voluntarii din domeniul ajutorului umanitar.

Obiectivele principale care se vor avea în vedere în desfășurarea programului sunt:

O mai bună experiență de învățare

Proiectele care vor primi finanțare din partea UE pentru găzduirea voluntarilor vor trece printr-un proces de autorizare mai riguros pentru a dovedi calitatea activităților de voluntariat. De asemenea, vor trebui să respecte reglementările privind sănătatea și securitatea în muncă, precum și principiul „do no harm", în conformitate cu Pactul Verde European. În plus, proiectele vor fi încurajate prin program să contribuie la obiectivele climatice ale UE.

Due to the specific challenges and the need for qualified experts within the humanitarian aid strand of the programme (making up 6% of the programme), the age limit for those participating will be 35 years. There will be no age limit for volunteering experts and coaches.

Mai multă valoare pentru comunități

În timpul negocierilor cu Consiliul, deputații europeni au insistat că programele trebuie să demonstreze contribuția la schimbările societale pozitive din comunitățile locale, astfel a fost aprobată obligativitatea întocmirii unei autorizări speciale pentru voluntarii care lucrează cu copii și persoane cu dizabilități.

Reguli speciale pentru voluntarii din domeniul ajutorului umanitar

Noul Corp a luat în considerare provocările specifice și necesitatea unor experți calificați în cadrul componentei de ajutor umanitar a programului, schimbând limita de vârstă pentru cei care participă la 35 de ani și eliminând limită pentru experții și antrenorii voluntari.

Corpul european de solidaritate 2021-2027 va fi transformat într-un program de voluntariat de sine stătător cu buget propriu de peste 1 miliard de euro, activitățile programului au fost acoperite anterior de secțiunea „Tineret" a Erasmus+, precum și de programul „Voluntari UE pentru ajutor umanitar". Regulamentul conține dispoziții care se vor aplica în mod retroactiv și care vor asigura intrarea în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 129