Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

5 miliarde de euro pentru sprijinirea țărilor și sectoarelor cele mai afectate de retragerea Regatului Unit din UE

Comitetul pentru Dezvoltare Regională a adoptat marți, 25 mai 2021, poziția cu privire la Rezerva de ajustare pentru Brexit (BAR), deschizând calea pentru începerea negocierilor cu Consiliul privind forma finală a instrumentului. Propunerea a fost aprobată cu 35 de voturi pentru, unul împotrivă și 6 abțineri, se arată în comunicatul oficial al Parlamentului European.

Context

La 25 decembrie 2020, Comisia și-a prezentat propunerea privind Rezerva de ajustare pentru Brexit, un instrument financiar pentru a ajuta țările membre să contracareze consecințele economice și sociale negative ale retragerii Regatului Unit din UE.

Rezerva de ajustare are drept obiectiv sprijinirea țărilor și sectoarelor care au fost cele mai afectate de retragerea Regatului Unit din UE.

Fondul de 5 miliarde de euro (prețuri din 2018 și 5,4 miliarde de euro ajustat după inflație) va fi implementat ca instrument special aparte de plafoanele bugetare ale cadrului financiar multianual (CFM) pentru 2021-2027.

Deputații doresc ca resursele să fie plătite în trei tranșe:

  • prefinanțare de 4 miliarde de euro, acordată în două tranșe egale pentru 2021 și 2022;
  • suma rămasă de 1 miliard de euro va fi alocată pentru 2025, distribuită pe baza cheltuielilor raportate Comisiei, luând în considerare prefinanțarea.

Metoda de alocare

Conform comunicatului, Irlanda va beneficia de cea mai mare finanțare, urmată de Olanda, Franța, Germania și Belgia.

Eligibilitatea fondurilor

La propunerea Parlamentului, rezerva va sprijini cheltuielile publice efectuate în perioada 1 iulie 2019 - 31 decembrie 2023, față de perioada mai îngustă propusă de Comisie - 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2022. Prelungirea ar permite statelor membre să acopere investițiile realizate înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, 1 ianuarie 2021, cu scopul pregătirii contra efectelor negative preconizate ale Brexitului.

Deputații europeni au solicitat, de asemenea, ca entitățile financiar-bancare care beneficiază de retragerea Regatului Unit din UE să fie excluse de la primirea sprijinului din partea BAR.

Pentru a fi eligibile pentru ajutor, trebuie instituite în mod specific măsuri în ceea ce privește retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, inclusiv sprijin pentru:

  • IMM-urile și persoanele care desfășoară activități independente pentru a depăși sarcina administrativă și costurile operaționale sporite;
  • pescuitul la scară mică și comunitățile locale dependente de activitățile de pescuit din apele Regatului Unit (cel puțin 7% din alocarea națională pentru țările în cauză);
  • reintegrarea cetățenilor UE care au părăsit Regatul Unit.

Parlamentul urmează să confirme proiectul de mandat în cursul primei sale ședințe plenare din iunie. Discuțiile cu Consiliul vor începe imediat cu scopul de a găsi un acord global cu Președinția portugheză în iunie.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 134