Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Năsui despre schema pentru HoReCa: Avem legile la promulgare la președinte, sperăm cât de curând să fie totul finalizat

La finalul ședinței de guvern de ieri, 9 iunie 2021, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a prezentat stadiul lansării schemei adresate sectorului HoReCa, astfel: „în secunda aceasta avem legile care sunt la promulgare la președinte, este vorba de legile de aprobare a două ordonanțe de urgență care au suferit câteva modificări importante în Parlament; normele de aplicare pentru această schemă sunt deja în transparență în conformitate cu legile care urmează să fie adoptate, deci din moment ce sunt promulgate, imediat putem să emitem și legislația secundară, iar plaftorma STS-ului (n.r ...), platforma electronică este în lucru, în faza de testare. [...] Lucrurile avansează și sperăm cât de curând să fie totul finalizat pentru a putea să-i dăm drumul”.   

Ministrul Năsui a pus accent pe faptul că firmele care aplică trebuie să aibă pregătit un certificat al unui auditor sau al unui expert contabil care să certifice proveniența pe coduri CAEN a cifrei de afaceri.

Întrebat despre perioada până la care va fi lansată această schemă, ministrul Năsui a specificat „eu sper zile, săptămâni”.

Ministrul Economiei a explicat procesul prin care vor fi evaluate cererile propuse și modul în care vor fi acordate finanțările, astfel: „Din momentul în care vom porni apelul de proiecte va fi o perioadă în care toată lumea va putea aplica, nu există niciun motiv ca lumea să se grăbească, să fie o aglomerație la început sau la sfârșit cum au fost în diferite măsuri în funcție de cum a fost făcut criteriul de departajare, pentru că toată lumea ia pro rata, vom avea o perioadă în care toată lumea va putea aplica, de aceea am și spus de acest certificat, tocmai ca toată lumea să fie pregătită, după care să avem evaluarea și aici este o parte care nu ține de minister (n.r MEAT) în sensul că depinde cât de multe și complexe sunt cazurile care vin pentru că mergem pe o legislație europeană temporară, în contextul COVID. Ăsta e singurul element care ar putea să dureze mai mult. Estimarea mea este că va fi făcută cât mai repede și ca să intre banii efectiv, mai este un lucru de care trebuie să ținem cont, măsura fiind pro-rată, deci practic toată lumea luându-și bani, dar mai puțin în funcție dacă se depășește bugetul sau nu, trebuie să facem toate evaluările până se dau banii, adică nu o să mai fie cazul de la măsura 2 (n.r granturi pentru capital de lucru) în care unii își iau banii și alții nu, pur și simpu și-i iau toți sau încă nimeni.”

Reamintim că procedura de implementare aferentă schemei pentru HoReCa a fost lansată în consultare publică la 24 mai 2021 pentru o perioadă de 10 zile. Mai multe informații sunt disponibile aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1159