Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Echipa de tranzitie PHARE îsi încheie activitatea

Aproximativ 7 miliarde de euro şi mai mult de 1000 de experţi şi oficiali ai UE au susţinut eforturile romaneşti de aderare la Uniunea Europeană. Acest efort a fost susţinut din 1993 de către Delegaţia Comisiei Europene şi a fost preluat, o data cu aderarea României, de către Echipa de Tranziţie PHARE. A venit acum momentul ca şi Echipa de Tranziţie PHARE sa-şi înceteze activitatea, monitorizarea restului de activităţi PHARE urmând a se asigura direct de către Direcţia Generală Extindere din Comisia Europeană.

Pentru a face bilanţul realizările programului PHARE, Reprezentanţa Comisiei Europene a organizat astăzi o recepţie "PHARE-well", la Clubul Oamenilor de Ştiinţă, la care au participat oficiali români şi străini, ambasadori, experţi, reprezentanţi ai presei.

"Programul Phare, alături de celelalte instrumente de pre-aderare, nu a reprezentat doar un simplu supliment financiar pentru sprijinirea procesului de transformare a României într-un stat democratic şi o economie de piaţă, ci, el a produs şi un fel de revoluţieculturală la nivelul administraţiei şi al societăţii civile, determinând mai mult rigoare, disciplină şi viziune în cheltuirea banului public; a fost elementul de legătură între procesul de dezvoltare a României în perioada tranziţiei şi ancora acestuia care a fost integrarea europeană. De aceea, spunem că în această etapă, României i-a fost caracteristică dezvoltareaprinintegrare" a subliniat domnul Niculae Idu, gazda evenimentului, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Şeful Echipei de Tranziţie PHARE, domnul Giorgio Ficcarelli, a adăugat că "Puţine au fost sectoarele economiei şi societăţii romaneşti care sa nu fi beneficiat de programele PHARE. Cele aproape 7 miliarde Euro au influenţat dezvoltarea societăţii romaneşti în ansamblul ei, fie că este vorba de sectoare cheie unde aplicarea legislaţiei comunitare a fost o prioritate (agricultură, mediu, finanţe publice, piaţa internă etc.) fie sectoare precum societatea civilă, sănătatea sau cultura şi audio-vizualul, unde România s-a remarcat printr-o serie de proiecte inovatoare, implementate în premieră în rândul ţărilor candidate la acea dată."

Cu această ocazie şi fostul Şef al Delegaţiei Comisiei Europene în România, domnul Jonathan Scheele, a transmis un mesaj de la Bruxelles: "Nu cred că Uniunea Europeană va avea vreodată o reputaţie mai bună în oricare altă ţară a lumii decât a avut-o în România în primii ani ai acestei decade. Marea noastră realizare a constat în utilizarea acestei reputaţii pentru a ajuta România să se schimbe.Cred că putem spune cu inima deschisă că la Bucureşti am avut cea mai bună echipă a Comisiei Europene. Şi asta s-a datorat fiecărui membru al echipei, fără excepţie. Niciodată înainte sau de atunci încolo, nu am simţit un asemenea entuziasm în urmărirea unui ţel comun".

O retrospectivă a asistenţei PHARE în România găsiţi în pliantul anexat

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Vizualizări: 112