Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primul PNRR aprobat: Undă verde din partea CE pentru cele 16,6 miliarde euro propuse de Portugalia

Comisia Europeană a adoptat ieri, 16 iunie 2021, o evaluare pozitivă a planului de recuperare și reziliență al Portugaliei. Acesta este un pas important către UE, care va plăti 13,9 miliarde EUR în subvenții și 2,7 miliarde EUR în împrumuturi în cadrul Mecanismului de Recuperare și Reziliență în perioada 2021-2026. Această finanțare va sprijini punerea în aplicare a măsurilor cruciale de investiții și reformă prezentate în planul de recuperare și reziliență al Portugaliei. 

Portugalia a fost primul stat membru care a trimis Planul la data de 22 aprilie 2021.

Conform comunicatului oficial, CE a evaluat planul Portugaliei pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul MRR. Analiza Comisiei a vizat, în special, dacă investițiile și reformele cuprinse în planul Portugaliei susțin tranzițiile ecologice și digitale; dacă contribuie la abordarea eficientă a provocărilor identificate în semestrul european; și dacă prin realizarea acestora Portugalia își va consolida potențialul de creștere, va crea locuri de muncă și reziliența economică și socială.

Asigurarea tranziției verzi și digitale a Portugaliei

Evaluarea Comisiei constată că planul Portugaliei alocă 38% din alocarea sa totală măsurilor care sprijină obiectivele climatice. Aceasta include investiții pentru finanțarea unui program de renovare la scară largă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor sau promovarea eficienței energetice și utilizarea surselor alternative de energie în procesele industriale.

Comisia constată că planul Portugaliei dedică 22% din alocarea sa totală măsurilor care sprijină tranziția digitală. Aceasta include eforturile de digitalizare a administrației publice și de modernizare a sistemelor informatice ale Serviciului Național de Sănătate, precum și a laboratoarelor tehnologice din școlile secundare și centrele de formare profesională.

Consolidarea rezilienței economice și sociale a Portugaliei

Comisia consideră că planul Portugaliei include un set extins de reforme și investiții care se consolidează reciproc, care contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subgrup semnificativ al provocărilor economice și sociale prezentate în recomandările specifice țării de către Consiliu în semestrul european din 2019 și în 2020. Totodată planul include măsuri în domeniile accesibilității și rezilienței serviciilor sociale și a sistemului de sănătate, educație și competențe, cercetare și dezvoltare și inovare, climă și tranziție digitală, mediul de afaceri, calitatea și durabilitatea finanțelor publice și eficiența sistemului de justiție.

Planul reprezintă un răspuns cuprinzător și echilibrat în mod adecvat la situația economică și socială a Portugaliei, contribuind astfel la toți cei șase piloni ai Regulamentului MRR, se arată în comunicatul oficial.

Susținerea investițiilor emblematice și a proiectelor de reformă

Planul Portugaliei propune proiecte în șase zone emblematice europene. Acestea sunt proiecte de investiții specifice, care abordează probleme comune tuturor statelor membre în domenii care creează locuri de muncă și creștere și sunt necesare pentru tranziția verde și digitală. De exemplu, Portugalia a propus să acorde 610 milioane EUR pentru renovarea clădirilor publice și private pentru a-și îmbunătăți performanța energetică.

Evaluarea constată, de asemenea, că niciuna dintre măsurile incluse în plan nu dăunează semnificativ mediului, în conformitate cu cerințele stabilite în Regulamentul MRR.

Sistemele de control instituite de Portugalia sunt considerate adecvate pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii. Planul oferă suficiente detalii cu privire la modul în care autoritățile naționale vor preveni, detecta și corecta cazurile de conflict de interese, corupție și fraude legate de utilizarea fondurilor, se arată în comunicatul oficial.

Pașii următori

După propunerea Comisiei, Consiliul va avea acum, de regulă, patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Aprobarea de către Consiliu a planului ar permite debursarea unei prefinanțări de 2,2 miliarde EUR către Portugalia. Aceasta reprezintă 13% din suma totală alocată pentru Portugalia.

Comisia va autoriza plăți ulterioare pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a etapelor și obiectivelor prezentate în decizia de punere în aplicare a Consiliului, reflectând progresele în ceea ce privește investițiile și a reformele.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 255