Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Conferința privind Viitorul Europei: Plenara inaugurală va avea loc mâine!

Parlamentul European a anunțat faptul că sesiunea Plenara inaugurală a Conferinței privind Viitorul Europei va avea loc sâmbătă, 19 iunie 2021 între orele 10:00 - 14:30, în Strasbourg, cu participare în sistem mixt, cu prezență atât fizică, cât și în online.

Sesiunea plenară inaugurală va fi transmisă în direct pe EbS +. De asemenea, vor fi disponibile extrase pe EbS după încheierea sesiunii. Sesiunea va fi transmisă, de asemenea, în direct pe internet pe Centrul multimedia al Parlamentului și pe pagina de Facebook a Parlamentului European. Toate materialele video, audio și foto vor fi disponibile pentru descărcare

Context

Platforma digitală a Conferinței a fost lansată la 19 aprilie. Acesta permite oamenilor să împărtășească și să discute idei online, precum și să pregătească evenimente în întreaga UE, unde și când condițiile de sănătate permit acest lucru. Aceste evenimente vor servi drept încă o sursă de idei pentru realizarea schimbărilor. Statele membre vor organiza, de asemenea, evenimente conduse de cetățeni.

Obiectivul general al Conferinței răspunde la un sondaj Eurobarometer recent realizat, care a arătat că 92 % dintre europeni doresc ca vocile oamenilor „să fie luate mai mult în considerare în deciziile referitoare la viitorul Europei". De asemenea, prin Conferință se propune abordarea unor provocări noi sau vechi, de pe plan intern și extern.

Participanți

Plenara Conferinței are un rol central în cadrul conferinței, deoarece reprezentanții instituțiilor UE, ai guvernelor și ai societății civile se vor întâlni cu cetățenii pentru a discuta și dezvolta propuneri de schimbare. Parlamentul European a militat pentru o sesiune plenară puternică din punct de vedere politic, cu mulți reprezentanți aleși, precum și pentru un rol important al cetățenilor în cadrul dezbaterilor.

Orice resortisant al Uniunii Europene este așteptat să participe în cadrul Conferinței, pentru a-și împărtăși ideile pe platforma digitală multilingvă, indiferent de vârstă, sex, educație sau pregătire profesională. Parlamentul dorește să asigure în special participarea activă a tinerilor și va utiliza Evenimentul European pentru Tineret (EYE) din octombrie 2021 pentru a le strânge viziunile cu privire la viitorul Europei.

Vor lua parte la sesiunea inaugurală:

  • 108 membri ai Parlamentului European, lista lor este disponibilă aici;
  • 108 membri ai parlamentelor naționale;
  • 54 de membri ai guvernelor naționale;
  • 3 membri ai Comisiei Europene;
  • 108 cetățeni UE;
  • 18 membri ai Comitetului Regiunilor;
  • 18 membri ai Comitetului Economic și Social European;
  • 8 reprezentanți ai societății civile;
  • 8 reprezentanți ai partenerilor sociali.

În cadrul evenimentului, din propunerile cetățenilor vor fi elaborate recomandări de acțiune pentru UE. Contribuțiile pe care oamenii le vor aduce în lunile următoare vor fi colectate pe platforma online și vor contribui la dezbateri cu deputații europeni, cu membrii parlamentelor naționale, cu reprezentanții guvernului și ai UE, precum și cu alte părți interesate. În toamna și iarna acestui an vor urma mai multe sesiuni pentru a discuta propunerile venite din partea grupurilor cetățenești și care vor deveni fundamentul unor propuneri de politici care vor fi apoi transformate în acțiuni concrete ale UE.

Cum funcționează?

În timpul Plenarei, cetățenii europeni, organizați în forumuri, își vor prezenta ideile propuse în online și în cadrul evenimentelor organizate. Sesiunile plenare ale Conferinței vor fi folosite pentru a discuta și dezvolta recomandările Forumurilor cetățenilor europeni. Comitetul executiv, alcătuit din membri ai Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene, cât și din observatori, vor redacta un raport final în colaborare cu Plenara Conferinței, care va fi trimis pentru punere în aplicare Parlamentului European, Consiliului și Comisiei.

Ce urmează?

După terminarea verii, cetățenii europeni care reunesc oameni din diferite categorii sociale vor analiza ideile prezentate. Vor fi realizate patru grupuri cetățenești de câte 200 de membri care vor lucra fiecare pe teme diferite:

  • Democrația și valorile europene, drepturile, statul de drept, securitatea,
  • Schimbările climatice, mediul înconjurător și sănătatea,
  • Fortificarea economiei, justiție socială, locuri de muncă, educație, tineret, cultură, sport și transformare digitală,
  • UE în lume și migrația.

Fiecare dintre grupuri se va întruni de cel puțin trei ori și va avea autonomie în definirea priorităților. Recomandările acestora vor fi prezentate plenului Conferinței.

Elena Buzilă,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 76