Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POC: Ghidul aferent dezvoltării capacității de cercetare-dezvoltare a clusterelor de inovare, în consultare publică!

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate (POC) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat astăzi, 25 iunie 2021, spre consultare publică, Ghidul Solicitantului aferent Acțiunii: 1.1.1 Mari infrastructuri de CD – Tip de proiect: Proiecte pentru clustere de inovare, Axa prioritară: I. Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor, Prioritatea de investiții 1a – Consolidarea cercetării și inovării (C&I), a infrastructurii și a capacităților de dezvoltare a excelenței în domeniul C&I, precum și promovarea centrelor de competență, în special a celor de interes european, Obiectiv Specific: OS 1.1. Creșterea capacității științifice în domeniile de specializare inteligentă și sănătate.

În cadrul acestui apel se vor finanța proiecte dedicate dezvoltării capacității de cercetare a clusterelor de inovare.

Beneficiarii eligibili sunt entitățile juridice care administrează structuri de tip cluster inovativ (organizația clusterului). Organizația clusterului va conține cel puțin 10 părți independente organizate ca societăți comerciale, care se încadrează în categoria IMM-urilor conform Legii 346/2004 , și cel puțin o parte independentă de tip organizație de cercetare (universitate sau institut CD).

Proiectele se concentrează pe următoarele domenii, așa cum au fost identificate conform Strategiei Naționale de CDI și aprobate prin Programul Operațional Competitivitate:

  • Bioeconomia
    • Tehnologia informației și a comunicațiilor, spațiu și securitate
    • Energie, mediu și schimbări climatice
    • Eco-nano-tehnologii și  materiale avansate
  • Sănătate

În cadrul apelului se vor sprijini:

  • Investiții pentru dezvoltarea de noi facilități CD comune în clusterele de inovare și/sau modernizarea facilităților CD comune existente (departamente/centre/laboratoare de cercetare-dezvoltare comune, care aparțin clusterului, deși pot fi localizate fizic în cadrul unui sau unor partener/i din cadrul clusterului);
  • Activități de inovare în clustere (obținerea, validarea și protejarea brevetelor și altor active necorporale care aparțin patrimoniului organizației clusterului, detașarea de personal cu înaltă calificare în organizația clusterului de la o organizație de cercetare sau de la o întreprindere mare);
  • Achiziția de servicii de consultanță în domeniul inovării și achiziția de servicii de sprijinire a inovării;
  • Activități de exploatare pentru sprijinirea funcționării clusterelor de inovare (animarea și promovarea clusterului, operarea instalațiilor clusterului (sau gestionarea activelor de cercetare ale clusterului), organizarea de programe de formare, ateliere, conferințe.

Bugetul alocat este în valoare de 24.838.699 euro/122.196.464 lei, dintre care  21.112.894 euro/ 103.866.993 lei fonduri FEDR, cu posibilitatea utilizării mecanismului de supracontractare, în condițiile legii, până la valoarea de 49.677.398 euro/244.392.928 lei, dintre care  42.225.788 euro/207.733.986 lei fonduri FEDR.

Valoarea finanțării publice nerambursabile pentru un proiect, este cuprinsă între minim  2.459.800 lei (echivalentul a 500.000 euro) și maxim 36.897.000 lei (echivalentul a 7.500.000 euro).

Descarcă ghidul

Perioada de consultare publică este de 10 zile lucrătoare, începând de astăzi (n.r. 25 iunie 2021) până la data de 09 iulie 2021, ora 17.00. Observațiile vor fi transmise la adresa de e-mail: secretariat.poc@mfe.gov.ro.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Vizualizări: 270