Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Agriculturii: Nu suntem pe deplin mulțumiți de compromisul asupra pachetului de reformă privind Politica Agricolă Comună (PAC)

Consiliul Uniunii Europene a anunțat luni, 28 iunie 2021, faptul că miniștrii agriculturii din UE au acceptat acordul provizoriu încheiat vinerea trecută cu Parlamentul European cu privire la elementele-cheie ale reformei politicii agricole comune (PAC), aducând astfel propunerea cu un pas mai aproape de a deveni parte a legislației UE.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în aceeași zi intervenția ministrului Adrian Oros privind simplificarea PAC.

În opinia MADR, mai multe aspecte incluse în cadrul noii PAC, precum condiția dimensiunii sociale, ar merge în sens opus simplificării, însă consideră pe de altă parte că în regulamentele secundare vor identifica formule de implementare, care să nu conducă la sancționarea excesivă a fermierilor.

De asemenea, în intervenție, ministerul a specificat că a realizat un compromis pentru a putea accepta creșterea propusă de Președinție la 35% pentru mediu în FEADR, dar consideră că o contabilizare de minimum 60% din zonele cu constrângeri naturale (ANC) ar trebui aplicată.

Mai multe aspecte incluse în cadrul noii PAC nu sunt pe deplin în asentiment cu viziunea MADR, precum:

  • textul referitor la investițiile în infrastructura de irigații, care din poziția ministerului român ar mai putea fi îmbunătățit și clarificat la nivel tehnic din perspectiva eligibilității investițiilor.
  • eliminarea cartofului de masă de la sprijinul cuplat.

Ministrul a menționat și o serie de aspecte pe care le apreciază din cadrul noii PAC:

  • eliminarea propunerii Parlamentului European de plafonare a plăților directe și a investițiilor din pilonul II, precum și a limitării doar la dimensiunea medie națională a exploatațiilor, cât și acordul atins la procentul minim de 10 % de reorientare a bugetului pentru plățile directe către fermele mici, mijlocii și de familie.
  • eliminarea condiționărilor bugetare din pilonul II pentru investițiile verzi. În ceea ce privește angajamentul statelor membre de a se alinia la obiectivele, cu precizarea că s-ar impune clarificarea modului în care Comisia va evalua consistența si contribuția Planurilor strategice la realizarea acelor obiective.
  • menținerea derogărilor de la GAEC 8 și 9, privind exceptarea fermelor sub 10 ha.
  • eliminarea procentului de 10% propus de către PE la GAEC9 pentru biodiversitate și includerea acestuia la nivel de considerent.
  • menținerea procentului de 13%+2% pentru sprijinul cuplat.

Ministerul a specificat că ar putea accepta pre-alocarea pentru eco-scheme de 25%, dar cu posibilitatea menținerii unui număr cât mai mare de flexibilități în vederea evitării pierderilor de fonduri.

Prin intervenție, s-a dorit conturarea caracterului esențial pentru România al menținerii intervențiilor pentru micii fermieri la articolele 64-69.

MADR a mai susținut ca plata pentru micul fermier din cadrul FEGA să rămână voluntară, iar limita să poată fi stabilită de statul membru până la zece hectare, în funcție de structura agricolă economică specifică și a dimensiunii pachetelor financiare pentru plăți directe.

În comunicat, s-a mai subliniat importanța încheierii acordului cât mai curând pentru a putea fi finalizate programele naționale strategice, dar și a dimensiunii economice a Politicii Agricole Comune.

Elena Buzilă,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale & Consiliul UE

Vizualizări: 147