Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Orizont Europa: 11 proiecte noi cu o valoare totală de 120 milioane euro au fost selectate pentru sprijinirea cercetărilor referitoare la COVID-19

Comisia Europeană a transmis ieri, 22 iulie 2021, selectarea a 11 proiecte noi în cadrul programului Orizont Europa, pentru a sprijini cercetări urgente vizând coronavirusul și variantele acestuia.

Proiectele selectate sunt în valoare totală de 120 de milioane de euro.

Această finanțare face parte dintr-o gamă largă de acțiuni de cercetare și întreprinse în scopul combaterii coronavirusului, în conformitate cu noul plan european de pregătire în domeniul bioapărării, denumit Incubatorul HERA.

Conform comunicatului, cele 11 proiecte vor implica 312 de echipe de cercetare din 40 de țări, inclusiv 38 de participanți din 23 de țări din afara UE.

Majoritatea proiectelor au ca obiectiv:

  • Sprijinirea unor studii clinice pentru tratamente și vaccinuri noi,
  • Dezvoltarea unor cohorte și rețele la scară largă în domeniul coronavirusului dincolo de granițele Europei, creând legături cu inițiativele.

Alte proiecte vor consolida și vor extinde accesul la infrastructurile de cercetare care furnizează servicii sau care sunt necesare pentru schimburile de date, de expertiză și de resurse de cercetare dintre cercetători, cu scopul de a permite cercetarea în domeniul coronavirusului și al variantelor sale. Printre aceste infrastructuri se numără cele care sunt deja active, precum Platforma europeană de date privind COVID-19 și infrastructurile europene relevante de cercetare în domeniul științelor vieții.

Consorțiile de succes urmează să colaboreze și cu alte inițiative și proiecte relevante la nivel național, regional și internațional. Acestea au drept scop să contribuie la instituirea Autorității UE pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), care va permite UE să anticipeze și să combată mai eficient viitoarele pandemii.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 94