Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce sunt corectiile financiare aplicate fondurilor UE?

Bulgaria și România beneficiază deja de fonduri de preaderare în cadrul PHARE, de fonduri de coeziune în cadrul ISPA, precum și de SAPARD și în curând vor beneficia de fonduri UE substanțiale, în special de fonduri structurale și agricole. Comisia se va asigura că aceste fonduri sunt gestionate corespunzător. Orice utilizare necorespunzătoare a fondurilor UE va duce la corecții financiare. Acestea pot consta în efectuarea cu întârziere a plăților, diminuarea plăților viitoare sau recuperarea fondurilor.

În ceea ce privește fondurile structurale, legislația și normele UE prevăd patru tipuri de controale care pot duce la corecții financiare. În primul rând, fiecare stat membru trebuie să prezinte programe operaționale care trebuie aprobate de către Comisie înainte să poată fi efectuată vreo plată. În al doilea rând, în cazul în care Bulgaria sau România nu are autorități adecvate de gestionare, certificare și audit, plățile pot fi amânate până când se asigură garanții suficiente privind buna gestiune financiară. În al treilea rând, eliberarea fondurilor pentru programe poate fi întreruptă, suspendată sau anulată în cazul în care Comisia bănuiește sau detectează cazuri de nereguli sau de fraudă, inclusiv practici de corupție. În fine, se pot efectua corecții financiare în cazul constatării unor nereguli în cursul controalelor de la sfârșitul ciclului de desfășurare al unui program.

Pentru fondurile agricole, statele membre sunt obligate să dispună de agenții de plată acreditate și eficiente care să asigure o bună gestionare și un control riguros al cheltuielilor agricole. În al doilea rând, statele membre au, de asemenea, obligația de a utiliza un Sistem integrat de administrare și control (IACS) pentru plățile directe către agricultori și pentru anumite cheltuieli pentru dezvoltarea rurală, în scopul de a evita, de exemplu, practicile frauduloase și plățile ilegale. În al treilea rând, în cazul în care statele membre nu reușesc să utilizeze astfel de sisteme de control în mod corespunzător, Comisia decide corecții financiare ex-post prin controalele financiare anuale. În fine, în cazul în care Comisia constată că fondurile nu sunt utilizate conform normelor, Comisia poate suspenda sau reduce temporar plata avansurilor, caz cu caz.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 159