Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Document informativ destinat beneficiarilor de finanțări UE cu clarificări și recomandări în situația popririlor pe conturile de proiect

Mulți beneficiari de finanțare europeană, dar și prin alte programe cu fonduri nerambursabile se confruntă adesea cu poprire pe conturile de proiect atunci când nu virează la timp impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă. În acest sens, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a informat ieri, 17 august 2021, faptul că, potrivit legii, conturile de proiecte cu finanțare europeană nu sunt supuse popririlor, iar acest lucru trebuie clarificat cu banca la care au deschise aceste conturi.

În cazul proiectelor cu fonduri UE, pot apărea decalaje între momentul depunerii documentelor și, ulterior, al primirii banilor din proiect și momentul în care beneficiarii trebuie să plătească către ANAF impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă, conform comunicatului oficial.

În schimb, Codul de Procedură Civilă, dar și alte acte normative arată că nu sunt supuse executării silite prin poprire „sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte” (Art. 781, alin. 5, lit. b – Codul de Procedură Civilă).

Pentru a evita sau a debloca acest tip de situații, venim în sprijinul beneficiarilor cu recomandarea ca aceștia să informeze băncile comerciale, unde au deschise conturile de proiect, privind specificul conturilor deschise în vederea implementării proiectelor cu finanțare europeană. Totodată, solicităm sprijinul Asociației Române a Băncilor pentru a se asigura că prevederile legale sunt cunoscute și aplicate”, a declarat Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator al procesului de simplificare în cadrul MIPE.

Conform comunicatului oficial, MIPE va transmite, prin Autoritățile de Management, o adresă cu explicații detaliate atât către aceștia, cât și către Asociația Română a Băncilor (ARB). Documentul informativ pentru beneficiari, cu detalii legislative, poate fi găsit aici, iar scrisoarea către ARB, aici.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 930