Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CNAS primește aprobarea MIPE pentru proiectul de peste 47 de milioane de euro în sprijinul sistemului medical în lupta anti-COVID 19

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis miercuri, 25 august 2021, aprobarea cererii de finanțare a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: „Sprijin pentru personalul din sănătate implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Proiectul depus de CNAS are valoarea totală de 47,1 milioane euro.

Obiectivul general al contractului este de decontare a stimulentelor la salarii acordate în 2021 celor din sistemul de sănătate care s-au aflat în prima linie în lupta anti-COVID 19.

Vor fi decontate stimulentele acordate în prima jumătate a anului pentru minimum 46.000 de persoane și anume personal medical și auxiliar medical care și-a desfășurat activitatea pe perioada stării de urgență  la furnizori de servicii aflați în relație contractuală cu casele de asigurări: cabinete de medicina familiei, spitale, farmacii,  laboratoare, centre de dializă, ambulanțe private.

Anterior, au fost derulate alte 2 proiecte similare, cu finanțate prin POCU:

  • Unul dintre acestea a fost tot o inițiativă CNAS, care a fost în valoare de 33 milioane euro, , solicitând spre decontare stimulente salariale acordate personalului medical si auxiliar sanitar din spitale, centre de dializă, ambulanțe privată și laboratoare în contract cu casele de asigurări.  În total, au beneficiat de bani suplimentari peste 32.000 de persoane.
  • Cel de al doilea a fost depus de Ministerul Sănătății, în valoare de 21 milioane euro, pentru sprijinirea a aproximativ 19.000 de persoane din sistemul medical.

Conform comunicatului, prin cele trei proiecte aprobate de MIPE, fondurile UE din Programul Operațional Capital Uman vor oferi în total sistemului de sănătate românesc peste 101 milioane euro, finanțând stimulentele prin care au fost recompensate peste 97.000 de persoane aflate în prima linie în pandemia COVID-19.

Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Vizualizări: 146