Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Workshop în cadrul Acceleratorului de Întreprinderi Sociale: Promovarea incluziunii prin achiziții publice sociale

Joi, 23 septembrie 2021, orele 14:00 – 16:00, în cadrul workshop-ului online „Promovarea incluziuniii prin achiziții publice sociale „Fundația „Alături de Voi” România va prezenta rezultatele Barometrului achizițiilor publice responsabile social și va lansa Raportul Achizițiilor Publice Responsabile Social (APRS).

Alături de experți în achiziții sociale, reprezentanți de la Ministerul Muncii, Oficiul Național pentru Achiziții, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și operatori economici sociali (antreprenori sociali, manageri unități protejate), Fundația „Alături de Voi” România își propune să  identifice soluții pentru creșterea numărului de achiziții responsabile social în România.

Teme de discuție

  • Rezultatele Barometrului achizițiilor publice responsabile social
  • Perspectiva ANAP asupra achizițiilor publice responsabile social (APRS)
  • Perspectiva Ministerului Muncii și Protecției Sociale asupra APRS
  • Modelul de bună practică al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC)
  • Participarea la proceduri de achiziție publică – Studii de caz prezentate unități protejate, întreprinderi sociale și furnizori de servicii sociale
  • Demersuri planificate în România privind stimularea achizițiilor responsabile – proiectul Centrului pentru Legislație Nonprofit
  • Soluții pentru creșterea numărului de achiziții responsabile social în România

Înscrierile se pot face aici

Contextul evenimentului

Acceleratorul de Întreprinderi Sociale este un proiect finanțat din fonduri europene, mai exact din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) în cadrul liniei de finanțare „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale”, implementat de Fundația „Alături de Voi” România în parteneriat cu www.fonduri-structurale.ro.

În contextul dezvoltării cooperării autorităților locale și centrale și a instituțiilor din subordine cu întreprinderile sociale, întreprinderile sociale de inserție și unitățile protejate autorizate, a fost lansat un program de promovare a incluziunii sociale prin achiziții publice responsabile social.

În 2014 Uniunea Europeană a adoptat Directiva 2014/24/UE care reglementează, printre altele, achizițiile publice rezervate și introduce clauze sociale în contractele de achiziții publice. Astfel, au fost elaborate la nivel european prevederi care permit cumpărătorilor publici să acorde prioritate sau să rezerve piețe/contracte operatorilor economici care au drept scop principal integrarea socială și profesională a persoanelor cu dizabilități sau defavorizate, în atribuirea de contracte publice (art. 20 Directiva 2014/24/UE).

Directiva a fost transpusă și în România și aceste achiziții au fost introduse explicit în art. 56, alin. (1) din Legea 98/2016, respectiv art. 69, alin. (1) din Legea 99/2016, respectiv:

  • Autoritatea/entitatea contractantă poate rezerva dreptul de participare la procedura de atribuire doar unităţilor protejate autorizate conform Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi întreprinderilor sociale de inserţie prevăzute de Legea nr. 219/2015 privind economia socială.
  • Autoritatea/entitatea contractantă poate stabili criterii de atribuire sociale în legătură cu obiectul contractului. De asemenea, pentru fiecare factor de evaluare autoritatea contractantă stabilește ponderea în care o caracteristică poate reprezenta un avantaj inclusiv social ce poate fi punctat.

Legislația națională din domeniul achizițiilor publice încurajează autoritățile contractante să realizeze achiziții publice care răspund unor obiective sociale, acordând autorităților contractante posibilitatea de a rezerva dreptul de participare la procedura de atribuire doar unităților protejate autorizate și întreprinderilor sociale de inserție. Cu toate acestea, achizițiile publice sociale reprezintă o raritate în România.

Prin achizițiile publice responsabile social (APRS) cumpărătorii publici pot promova oportunități de angajare, muncă decentă, incluziune socială, accesibilitate și respectarea drepturilor sociale.

Vizualizări: 294