Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prefinanțare în valoare de 231 milioane de euro pentru PNRR-ul Sloveniei

Comisia Europeană a transmis vineri, 17 septembrie 2021, plata a 231 milioane de euro către Slovenia în etapa de prefinanțare, echivalentul a 13% din totalul alocat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Comisia va autoriza alte plăți pe baza implementării investițiilor și reformelor prezentate în planul de redresare și reziliență al Sloveniei. Țara urmează să primească 2.5 miliarde de euro în total, constând în 1.8 miliarde de euro în granturi și 705 milioane de euro în împrumuturi, pe toată durata planului său.

Slovenia va finanța investiții și reforme precum:

  • Asigurarea tranziției verzi: Planul prevede 230 de milioane euro pentru finanțarea programelor de renovare la scară largă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, inclusiv a școlilor. De asemenea, susține decarbonizarea transportului prin investiții de 292 milioane euro în infrastructura feroviară care vizează modernizarea liniilor ferate aglomerate, renovarea gărilor, creșterea capacității, vitezei și siguranței transportului feroviar și digitalizarea infrastructurii feroviare pentru a reduce timpul de călătorie.
  • Sprijinirea tranziției digitale: Planul investește 114 milioane euro în consolidarea alfabetizării digitale prin educație și învățare pe tot parcursul vieții prin actualizarea curriculei cu abilități digitale în întregul sistem educațional și prin organizarea de formare profesională pentru 20.000 de profesori, prin îmbunătățirea conectivității școlilor și creșterea formării în competențe digitale pentru angajați și funcționari publici. Planul prevede, de asemenea, 83 de milioane euro pentru a accelera transformarea digitală a sectorului sănătății.
  • Consolidarea rezilienței economice și sociale: 110 milioane de euro vor fi investiți în noi facilități și echipamente medicale, inclusiv în reconstrucția a două spitale pentru boli infecțioase din Ljubljana și Maribor. Mai mult, planul va ajuta la înființarea unui sistem de îngrijire pe termen lung pentru toate grupele de vârstă și va spori accesibilitatea îngrijirilor pe termen lung în întreaga țară.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 127