Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

NextGenerationEU: Comisia Europeană a emis cu succes prima obligațiune verde pentru finanțarea redresării durabile

Comisia Europeană a emis ieri, 12 octombrie 2021, prima obligațiune verde NextGenerationEU, strângând astfel 12 miliarde EUR pentru a fi utilizate exclusiv pentru investiții ecologice și durabile în întreaga UE. Aceasta reprezintă cea mai mare emisiune de obligațiuni verzi din lume. Cu obligațiunile verzi NextGenerationEU, UE urmează să devină de departe cel mai mare emitent de obligațiuni verzi din lume, oferind un impuls semnificativ piețelor financiare durabile, precum și finanțând o recuperare mai ecologică a UE de la pandemia de COVID-19.

O gamă largă de investitori și-au exprimat interesul pentru obligațiunea pe 15 ani scadentă la 4 februarie 2037.

Emiterea acțiunii de ieri este o urmare a adoptării cadrului de obligațiuni verzi NextGenerationEU la începutul lunii septembrie. Cadrul, care este pe deplin conform cu principiile obligațiunilor verzi ale Asociației internaționale a pieței de capital (ICMA) - un standard de piață pentru obligațiunile verzi - îi asigură pe investitori că fondurile mobilizate vor fi utilizate pentru investiții verzi.

Fondurile din emisiile de obligațiuni verzi NextGenerationEU vor fi utilizate pentru a finanța cheltuieli ecologice și durabile în cadrul facilității de recuperare și reziliență. Investițiile eligibile din planurile deja aprobate includ o platformă de cercetare pentru tranziția energetică în Belgia sau construirea de centrale eoliene pe terenuri în Lituania.

Un minim de 37% din fiecare plan de recuperare și rezistență trebuie să fie dedicat tranziției verzi, multe state membre depunând eforturi de a realiza un procent și mai mare.

Aceasta este a cincea tranzacție sindicalizată de la începutul operațiunilor de finanțare NextGenerationEU în iunie 2021. În plus, Comisia a efectuat prima licitație de obligațiuni NextGenerationEU la sfârșitul lunii septembrie. Aceste operațiuni au permis până acum Comisiei să strângă 68,5 miliarde de euro în finanțare pe termen lung prin obligațiuni.

În cursul anului 2021, Comisia se așteaptă să strângă aproximativ 80 de miliarde EUR în obligațiuni.

După cum a fost anunțat în septembrie în calendarul său detaliat de emisii pentru 2021, Comisia intenționează să organizeze încă o tranzacție sindicalizată până la sfârșitul anului, în noiembrie. De asemenea, Comisia va organiza în mod regulat licitații atât de facturi UE, cât și de obligațiuni, se arată în comunicatul oficial.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 147