Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Codul Ocupațiilor din România, în curs de actualizare. Peste 100 de noi meserii ar urma să fie incluse

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a anunțat ieri, 12 octombrie 2021, în cadrul evenimentului de lansare a studiului „Costul educației: Investiție, randament, impact”, realizat la solicitarea Fundației World Vision România, de către Deloitte România, faptul că se lucrează la actualizarea Codului Ocupațiilor din România (COR) pentru ca România să poată fi în linie cu meseriile viitorului.

Potrivit ministrului „România se dezvoltă, intră într-o competiţie internaţională, nu mai poţi să mergi doar cu dulgheri şi cu tâmplari, cu toate că sunt meserii foarte bine plătite în străinătate. Dar apar meserii ale viitorului pe care dacă noi nu le acceptăm şi nu le pregătim, o să ne prindă viitorul nepregătiţi”.

În acest sens, oficialul a declarat faptul că în ceea ce priveşte competenţele digitale ale tinerilor între 16 şi 24 de ani, România se află la 56% faţă de media europeană de 80%, iar la nivelul întregii populaţii competenţele digitale sunt de 10%, în timp ce, la nivel European, sunt de 33%.

Astfel că „asta înseamnă meserii noi, calificări noi, pe care noi începem să le pregătim prin actualizarea Codului Ocupațiilor din România unde deja am identificat aproximativ 100 de meserii noi, din care 50 de ocupații vin să răspundă evoluțiilor din domeniile IT și digitalizare. De exemplu: analist de testare software, auditor de securitate cibernetică, investigații digitale, expert în securitate cibernetică, sunt meserii noi, iar pe altele care nu se mai folosesc de cel puțin nouă ani de zile, le scoatem din Codul Ocupațiilor, pentru că nu are rost să focalizezi resurse pe lucruri care nu mai au legătură cu piața muncii”.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 387