Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică: Orientări ale CE pentru evaluarea capacității Centrelor Naționale de Coordonare de a gestiona fondurile UE

Comisia Europeană a adoptat ieri, 20 octombrie 2021, orientări pentru evaluarea capacității Centrelor Naționale de Coordonare (CNC) de a gestiona fondurile UE. Acesta este un nou pas în punerea în aplicare a regulamentului de instituire a unui nou centru și rețea de competență în domeniul securității cibernetice.

Rețeaua va fi constituită din 27 de centre naționale de coordonare, câte unul din fiecare stat membru, pentru a stimula excelența în cercetare și competitivitatea Uniunii în acest domeniu.

Conform regulamentului, un CNC ar trebui să fie o entitate din sectorul public, sau în cea mai mare parte deținută de stat, sau să îndeplinească funcții de administrație publică și să aibă capacitatea de a sprijini Centrul de competențe și rețeaua în îndeplinirea misiunii lor. Acesta va deține sau va avea acces la cercetare și expertiză tehnologică în domeniul securității cibernetice. De asemenea, va avea capacitatea de a se angaja eficient și de a se coordona cu industria, sectorul public, comunitatea academică și de cercetare și cetățenii.

Fiecare stat membru își va desemna CNC până la sfârșitul anului, putând solicita Comisiei un aviz pentru a evalua capacitatea sa de a gestiona finanțarea UE. Comisia va avea la dispoziție trei luni pentru a răspunde.

Sursele de finanțare ale noului centru de competență în materie de securitate cibernetică și rețeaua CNC includ Programul Europa digitală și, în anumite condiții, Programul Orizont Europa, precum și contribuțiile statelor membre.

Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică este înființat la București, iar Comisia îl va conduce provizoriu până când va funcționa autonom.

Descarcă documentul

Context

Centrul european de competență în materie de securitate cibernetică și rețeaua de CNC joacă un rol cheie în realizarea strategiei UE în materie de securitate cibernetică, menită să se asigure că toți cetățenii și întreprinderile sunt mai ferite de amenințările cibernetice, pentru a face entitățile critice fizice și digitale mai rezistente și pentru a construi un nivel global, spațiu cibernetic deschis, stabil și sigur.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Programul Europa Digitală

Vizualizări: 95