Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: Prefinanțarea de 3,6 miliarde de euro aferentă României ar putea fi plătită după întâlnirea Consiliului UE de săptămâna viitoare

Consiliul Uniunii Europene a transmis astăzi, 22 octombrie 2021, faptul că miniștrii economiei și finanțelor se vor întâlni în format de videoconferință informală în data de 28 octombrie și vor discuta despre punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență.

Conform comunicatului, aceștia vor desfășura un schimb de opinii cu privire la planurile de redresare și reziliență pentru Estonia, Finlanda și România. Planurile vor fi ulterior adoptate prin procedură scrisă.

Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde euro sub formă de prefinanțare, și anume 13% din suma totală alocată României.

Context

PNRR-ul României a fost depus la 1 iunie 2021 și a fost adoptat de către Comisia Europeana la finalul lunii trecute.

Are o valoare totală de peste 29 miliarde euro, compusă din 14,2 miliarde euro granturi și 14,9 miliarde euro împrumuturi.

În evaluarea sa, Comisia a constatat că planul României alocă 41% din suma totală măsurilor de sprijinire a tranziției verzi, iar 21% unor măsuri de sprijinire a tranziției digitale.

Planul prevede măsuri de consolidare a administrației publice, inclusiv prin îmbunătățirea eficacității sistemului judiciar și prin combaterea corupției, precum și măsuri de sprijinire a investițiilor private, în special pentru IMM-uri, și de îmbunătățire a mediului de afaceri prin reducerea obligațiilor administrative pentru întreprinderi.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 230