Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Economiei: PNRR asigură 500 milioane de euro pentru dezvoltarea microelectronicii din România. Un prim apel urmează să fie lansat

PNRR prevede 500 mil. euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România. Ecosistemul care va fi sprijinit pentru realizarea investiției include întreprinderi mari, IMM-uri, cercetarea instituțională, academică şi sistemul educaţional la toate nivelele, susţine ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de Agerpres.

Astfel, se pregăteşte primul apel de proiecte pentru procesoare cu consum redus de energie şi cipuri semiconductoare-IPCEI ME-CT, finanţat prin PNRR,.

În acest sens, ministerul Economiei a publicat proiectul metodologiei de preselecție, ce va fi supus unei dezbateri publice online pe 7 ianuarie 2022, între orele 11:00 – 13:00. Cei interesați pot participa accesând linkul evenimentului aici.

După consultarea mediului academic și al industriei, în perioada imediat următoare, ministerul Economiei va demara procedura efectivă.

Potrivit comunicatului oficial al instituției, aplicațiile, redactate în limba engleză, se vor transmite în perioada 17 ianuarie - 04 februarie 2022 la Ministerul Economiei , urmând ca după recepționare, până la data de 10 februarie 2022, să fie solicitate clarificări.

Desemnarea proiectelor naționale și alocarea fondurilor rezervate în Planul Național de Redresare și Reziliență, ținând seama de mijloacele financiare disponibile, va fi definitivată în urma deciziei Comisiei Europene și printr-o Hotărâre de Guvern privind participarea României în IPCEI ME/CT.

Uniunea Europeană a definit componentele și sistemele microelectronice ca fiind condiția esențială a unei digitalizări sustenabile. Investițiile prevăzute vor fi implementate, în principal, prin participarea sau asocierea într-un proiect important de interes comun european (IPCEI-ME), la care și-au manifestat intenția de a participa 19 State Membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru a răspunde provocărilor tehnologice, societale și de securitate în Europa.

Vor beneficia de sprijin financiar proiectele cu o puternică componentă inovatoare, care pot include și investiții necesare pentru realizarea primei aplicări industriale. Acestea trebuie să se integreze în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT și să poată fi incluse într-una din cele patru teme ale acestuia: anume Sense, Think, Act și Communicate.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1203