Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiectele Innotech vor trebui să se încadreze în 6 luni cu formarea, competiția de planuri, stagiile și mentoratul. Reducerea etapei I, singura soluție identificată de AM POCU

fonduri-structurale.ro atrăgea atenția la începutul lunii decembrie 2021, printr-o adresă transmisă AM POCU-MIPE,asupra riscurilor pe care le va atrage impunerea reducerii duratelor proiectelor Innotech Student de la 30 de luni la maximum 24 de luni prin reducerea la 6 luni a etapei I a proiectelor. Documentul transmis cuprinde și o serie de soluții alternative de natură să asigure fezabilitatea, calitatea și impactul pozitiv al proiectelor.  

AM POCU-MIPE a răspuns pe 7 ianuarie 2022 la adresa transmisă de fonduri-structurale.ro, păstrând ca unică soluție acceptabilă pentru proiectele Innotech reducerea la maximum 6 luni a primei etape, respectiv a celei care vizează informarea și selecția potențialilor studenți-antreprenori, formarea antreprenorială a acestora (circa 340/proiect), derularea competiției de planuri de afaceri și activitățile de suport suplimentare dedicate celor selectați pentru a primi finanțarea (stagii de practică, consiliere și mentorat și activități de întreprinderi simulate).

Argumentele AM POCU-MIPE se concentrează pe faptul că această soluție este singura identificată „care nu generează un impact negativ asupra procesului de evaluare”, toate celelalte soluții propuse de fonduri-structurale.ro fiind respinse pornind de la aceeași premisă a evaluării.

Ne păstrăm opinia că soluția adoptată de AM POCU comportă multiple riscuri și poate avea efecte negative considerabile atât pentru buna implementare a proiectelor, cât și pentru calitatea intervenției și impactul potențial al acestora.

Considerăm, totodată, că atât AM POCU, cât și OIR-urile implicate în monitorizarea acestor proiecte ar trebui să analizeze și să considere implementarea unor scenarii alternative și soluții aplicabile în situația în care în următoarele luni vor apărea probleme sistemice pe Innotech Student legate de dificultatea reală și obiectivă a beneficiarilor de proiecte de a se încadra în 6 luni cu etapa I a proiectelor.

Conform portalului de date deschise al MIPE, pe Innotech Student au fost contractate 65 de proiecte (68 de proiecte fuseseră declarate selectate la finanțare conform listei publicate în noiembrie 2021).

Descarcă răspunsul AM POCU-MIPE

Cristina Pojoga

fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1727