Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Oportunități de finanțare de peste 16 miliarde de euro în sectorul energetic pentru România

Guvernul României a comunicat analizarea, luni, 10 ianuarie 2022, în cadrul unei ședințe informale, a oportunităților de finanțare în valoare de peste 16 de miliarde de euro, fonduri de care România va putea beneficia până în 2030 pentru a-și dezvolta sectorul energetic în tranziția către o economie care să respecte mediul și să combată efectele schimbărilor climatice.

Investițiile programate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul de Modernizare sunt în măsură să transforme radical infrastructura energetică a României, precum și mixul energetic”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Valoarea investițiilor pe care România le va putea realiza utilizând fonduri europene prin intermediul PNRR și Fondul de Modernizare depășește 16 de miliarde de euro, în domenii precum energie regenerabilă, înlocuirea cărbunelui, energia nucleară, cogenerare, biocombustibil, modernizarea infrastructurii energetice.

Printre beneficiarii acestor investiții majore se numără și comunitățile locale, care vor putea accesa fonduri pentru modernizarea și extinderea rețelelor de termoficare, conform comunicatului Guvernului.

Strategia Energetică Națională a României, prezentată în cadrul ședinței, are opt obiective strategice fundamentale planificate pentru perioada 2021-2030 și orizontul de timp al anului 2050.

Obiectivele strategiei sprijină realizarea țintelor naționale asumate la nivelul anului 2030:

  • 43,9% reducere a emisiilor aferente sectoarelor ETS față de nivelul anului 2005, respectiv cu 2% a emisiilor aferente sectoarelor non - ETS față de nivelul anului 2005;
  • 30,7% pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie;
  • 40% reducere a consumului final de energie față de proiecția PRIMES 2007.

Pentru a îndeplini obiectivele UE în materie de energie și climă pentru anul 2030, statele membre trebuie să stabilească un plan național integrat de energie și climă (PNIESC) pe 10 ani care să conțină modul în care acestea intenționează să abordeze 5 domenii:

  • Eficiență energetică;
  • Surse regenerabile;
  • Reducerea emisiilor cu gaze de seră;
  • Interconectări;
  • Cercetare și inovare.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României 

Vizualizări: 469