Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect de HG privind eligibilitatea cheltuielilor în cadrul operațiunilor finanțate prin FEDR, FSE, Fondul de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă pentru 2021-2027, în consultare!

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat miercuri, 2 martie 2022, în consultare publică, Proiectul de HG privind stabilirea regulilor de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operațiunilor finanțate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă, pentru perioada de programare 2021-2027.

Termenii utilizați în cadrul actului normativ au înțelesul prevăzut în Regulamentul (UE) 2021/1060 de stabilire a dispozițiilor comune sau în legislația națională privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027.

În cadrul actului normativ s-au specificat următoarele aspecte:

  • regulile generale pe care trebuie să le îndeplinească o cheltuială pentru a fi eligibilă;
  • regulile specifice pentru unele categorii de cheltuieli de tipul contribuţiei în natură, amortizării, leasingului, cheltuieli cu achiziția de terenuri și autovehicule sau mijloace de transport, inclusiv a celor nepoluante;
  • categoriile de cheltuieli neeligibile.

Pentru a fi eligibilă, o cheltuială trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele:

  • să respecte prevederile art. 63 și ale art. 20 alin. (1) lit. b) și c) din Regulament;
  • să fie însoţită de facturi emise în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale sau a statului în care acestea au fost emise ori de alte documente cu valoare probatorie echivalentă, pe baza cărora cheltuielile să poată fi verificate/controlate/auditate, cu excepția cheltuielilor prevăzute la art. 3, precum și formelor de sprijin prevăzute la art. 5;
  • să fie însoţită de documente justificative privind efectuarea plăţii și realitatea cheltuielii efectuate, pe baza cărora cheltuielile să poată fi verificate/controlate/auditate, cu excepția cheltuielilor prevăzute la art. 3 și 4, precum și a formelor de sprijin prevăzute la art. 5;
  • să fie în conformitate cu prevederile programului;
  • să fie în conformitate cu prevederile contractului/deciziei de finanţare;
  • să fie rezonabilă şi necesară realizării operaţiunii;
  • să respecte prevederile legislaţiei Uniunii Europene și legislaţiei naţionale aplicabile;
  • să fie înregistrată în contabilitatea beneficiarului, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) lit. a) pct. (i) din Regulamentul (UE) 2021/1060, cu excepția formelor de sprijin prevăzute la art. 5.

Descarcă Proiectul de HG

Propunerile, sugestiile şi opiniile privind proiectul de act normativ se primesc in termen de 10 zile calendaristice de la data publicării, respectiv 2 martie 2022, la adresa de e-mail acte.normative@mfe.gov.ro sau completând formularul disponibil aici.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Vizualizări: 1138