Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Beneficiarii POCU pe apelurile pentru comunități marginalizate solicită sprijinul autorităților: Au finalizat cu succes proiectele, dar trebuie să returneze sute de mii de lei per proiect

Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună a inițiat un demers adresat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și AM POCU pentru a semnala o problemă cu impact negativ semnificativ asupra beneficiarilor și partenerilor care au implementat proiecte pe apelurile POCU 4.1. și 4.2, dedicate comunităților marginalizate.

În cadrul acestor proiecte, o parte din buget a fost alocat către investițiile în îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru grupurile defavorizate, cheltuieli încadrate ca intervenții de tip FEDR. Conform ghidului solicitantului, valoarea cheltuielilor eligibile de tip FEDR se acordă în procent maxim de 10% din cheltuielile directe ale proiectului.

Potrivit inițiatorilor scrisorii deschise, un număr considerabil de beneficiari ai acestor finanțări nu au putut să își execute complet bugetele contractate deoarece parte din activități nu au putut fi organizate din cauza pandemiei. Cu toate acestea, beneficiarii au realizat investițiile în activitățile de locuire prevăzute de proiecte. La analiza execuției efective a cheltuielilor din bugete, acești beneficiari se află acum în situația în care trebuie să returneze sume considerabile către AM POCU urmare a depășirii limitei de 10% din bugetul executat pentru cheltuieli cu investițiile. Inițiatorii scrisorii arată că returnarea acestor sume către finanțator ar putea duce la dispariția unor entități cu  experienţă în domeniul implementării proiectelor de pe piață.

Soluția identificată este publicarea unui corrigendum sau încheierea unui act adițional istoric (pentru proiectele care și-au încheiat perioada de implementare), prin care să se schimbe valoarea la care se aplică procentul de 10% pentru cheltuielile de tip FEDR eligibile, din „valoarea executată în cadrul proiectului”, în „valoarea contractului de finanțare”.

Descarcă scrisoarea adresată autorităților

Asociația Europeană pentru o Viață mai Bună invită beneficiarii care se regăsesc în situații similare să se alăture demersului și să contacteze asociația la adresa de e-mail office@aevb.ro.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1583